Спряха тока в приюта на отец Иван, сметката - по 1000 лева на месец (ОБЗОР)

Спряха тока в приюта на отец Иван, сметката - по 1000 лева на месец (ОБЗОР)

По 1000 лева сметка за ток плащат на месец двата приюта на отец Иван. Заради висящи борчове стана ясно, че е спряно електричеството на този в с. Якимово, под чийто покрив живеят над 200 души. Същата опасност е надвиснала и върху другия приют, който е в Нови хан, разказа синът му отец Григорий.

Натрупаните задължения са за период от 4 месеца, като от енергийното дружество са им направили отстъпка и не се спрели тока при първите две неплатени сметки, както е според регламента. Сега отец Иван ще трябва да плати и такса за включване. Електричеството на къщите в с. Якимово е спряно поетапно в рамките на месец, обяснява отец Григорий. Въпрос на време било и спирането на електрозахранването в приюта в Нови хан, който също е задлъжнял за 4 месеца назад. От спирането на тока тук ще бъдат засегнати 72-ма души, а обитателите и на двете сгради на приюта са от няколко месечни бебета до 70-годишни.

Сумата, която трябва да бъде платена е 4 947 лв. или това означава, че за двете места общата дължима сума е малко над 10 000 лв.  Месечно всяка сграда на приюта гълта около 1000 лв. „Знаете този дом не получава сума от държавния бюджет, нито е на издръжка на църквата. Повече от четвърт век ние разчитаме на българските дарители. Макар да имаме продукция собствено производство, това не е достатъчно. Има ежедневни, режийни разходи, които няма как да подминем – за осветление, готвене, топла вода. В Нови хан например, зимата се отопляваме с 2 котлета на дърва към които е свързана и топлата вода, но това през лятото е неприложимо. Имаме соларни панели за топла вода, но въпреки това често тя не стига“, споделя отец Григорий.

Липсата на електроенергия е принудило отец Иван и още 70 деца от къщите в с. Якомово
да живеят на брега на язовир Огоста. „Отидоха там на нещо като лагер, заради липсата на ток, но баща ми го е благоустроил колкото се може – има място за кухня, тоалетна и баня“, допълни отец Григорий. Осветление пък „лагерниците“ си осигуряват посредством агрегат. На брега на язовира редом с малчуганите и отец Иван място са намерили и няколко кози, крави и кокошки. Въпреки това да се разчита на собствено производство било трудно, а дарения през лятото почти нямало. Основната част  от селското стопанство била разположена в с. Якимово, защото в Нови хан нямало пасища. Цялата площ те били засели с различни култури, разказва отец Григорий. Единствено 12 прасета се отглеждали в Нови хан.

От даренията в приюта били останали още запаси от боб, леща, макарони, които в момента тези, които живеят на палатки, си готвят на огън. Отец Григорий споделя, че преди време били пробвали да вземат от хранителните вериги храна, на която и остават няколко дена до крайния срок, но това не се оказало удачен вариант, защото за тази цел от приюта трябвало да закупят хладилен камион.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.