Заради открито неразрешено гориво: биомаса  и огромни количества складирани в близост бали със слама за неограничен срок е спряна работата на шестте котли  в ТЕЦ „Брикел“ край Гълъбово.

Принудителната административна мярка е взета на 9 септември от РИОСВ – Стара Загора, аргументът е че биомасата е била намерена на транспортната лента, подаваща топливо към един от работещите на 3 септември котел.

Наложената принудителна административна мярка на ТЕЦ „Брикел“ е с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото комплексно разрешително, уточняват от екоинспекцията.Мярката е със срок на действие до преустановяване на нарушенията.

Във връзка с разпореждане на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров Министерство на околната среда и водите (МОСВ) предприе незабавни действия за извършване на проверки на място в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД.

Около 1 000 души работят в топлоцентралата край миньорския град, според управителя на дружеството Янилин Павлов спирането на котлите с решение на РИОСВ е съвпаднало с планиран основен ремонт на съоръженията.

Количествата слама и други отпадъци са складирани върху терен, собственост на Брикел, който е отдаден под наем на регистрирана в Англия фирма Транш юнивърс, показва репортерска проверка, която има съответното разрешително за тази дейност от екоинспекцията.

Рано сутринта на 9 септември в социалните мрежи се появи съобщение за подготвян протест в центъра на Гълъбово срещу евентуалното изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Брикел“. В уговорения час обаче на мястото нямаше нито един протестиращ, а няколкото полицаи просто вдигаха рамене на въпроса защо са там. По-късно пак в социалните мрежи се появи друго съобщение, че протестът е бил юридически неиздържан, кметът на Гълъбово Николай Тонев е отправил покана към всички жители да вземат участие в обществено обсъждане в сряда, на 11 септември от 16,00 часа. В обсъждането дал съгласието си да участва и директорът на ТЕЦ-а. Наскоро местният общиски съвет даде съгласието си кметът да сключи предварително споразумение с дружеството на Христо Ковачки за изгаряне на внесени от чужбина отпадъци но само при условие че централата получи комплексно разрешително за тази дейност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Паста от черен трюфел и родопски хляб с квас – любими на посетителите в Панаира

Екзотична паста от черен трюфел и родопски хляб с квас са сред избора на посетителите на панаирните изложби „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Българите предпочитат традиционните храни и напитки, но не отказват и да експериментират с вкуса. Това показва конкурсът „Изборът на потребителя“ тази година. В него се състезаваха 119 продукта, които са били оценени от близо 3000 посетители.

15-годишна бг ракия грабна награда от Панаира

36 са наградените в първото издание на конкурса „Нов продукт за българския пазар“, съобщиха от панаира. В конкурса се състезаваха участници в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“, които се провеждат в Международен панаир Пловдив до 23 февруари 2020 година.