Ромският квартал на Бургас "Победа" остана без вода, след като борчът на местните жители надхвърли сумата от 100 000 лева

Водоснабдяването е било прекъснато от "ВиК" Бургас, със съдействието на общинските власти. Огромните суми са били натрупани за дълъг период от време. От водоснабдителното дружество са им изпращали многократно известия да заплатят, но никой и не искал да чуе. Официално задължени се водят едва десетина къщи, които имат водомери. Към тях обаче са се прикачили и десетки техни съседи, които не са плащали от години. Това е причината, ВиК да поиска съдействието на Общината, за да се спре водоснабдяването, обясниха местните власти.

Новината гръмна, след като стана ясно, че ромите са се оплакали на всички възможни правозащитни организации и случаят е стигнал чак до Европарламента. Евродепутатът от зелените Ромео Франц е изпратил писмо до омбудсмана на България Мая Манолова, МРРБ, ВиК Бургас и Община Бургас, с което настоява да бъде пусната водата на ромите.

„Не възприемам това като дискриминационна мярка. Опитваме се да наложим правила. Знаете, че премахваме и незаконните постройки от доста време и следим да не се появи ново строителство. Добре е да се знае, че освен равни права, всички имат и равни задължения. Това касае и живущите там, които не плащат ток и вода. На няколко пъти ги приканихме да плащат водата, задълженията са доста сериозни”, коментира кметът на Бургас Димитър Николов. Ръководството на ВиК също е категорично, че компромиси повече няма да бъдат правени. 

„Явно разчитат, че с този натиск от европарламента ние ще се огънем и ще пуснем водата на тези, които не си плащат. Предпочитам да имам проблеми с европарламента и да обясняваме какви са нашите ходове, да се спазват правилата”, каза още кметът на Бургас.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всяка втора класна стая дигитална

В 40% от класните стаи в страната има възможност за фронтално обучение и са оборудвани с проектори, лаптопи или интерактивни дъски, които улесняват учебния процес.