Съдийската колегия на ВСС спря атака на скандалния шеф на ВКС Лозан Панов спрямо Инспектората на съвета. Кадровиците на Темида не се съгласиха да линчуват главния съдебен инспектор Теодора Точкова без тя да бъде изслушана за изтичането на лични данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството й.

Миналата седмица на сайта на ИВСС бяха публикувани декларациите за имущество и интереси на магистратите, а тази на съдия Тодорова се появи с незаличени лични данни, като на файла бе написано „не се чисти“, след което грешката бе поправена.

На заседанието на съдийската колегия Панов внесе допълнителна точка в дневния ред с искане за изслушването на Точкова. Самият Панов, който на дълго и широко разви тезата, че можело да се търси тенденциозност в името на файла обясни, че Точкова е изпратила до кадровиците писмено становище по случая, както и известие, че е в отпуск от 18 до 31 юли. На помощ на съдията политик пък веднага се включи неизменната му поддръжничка Атанаска Дишева, като обяви, че последното заседание на колегията е на 30 юли, а Точкова е в отпуск до 31, поради което не бивало решението да се отлага за есента. „Предложението е г-жа Точкова да бъде поканена и изслушана, но нея я няма, не виждам логиката в дебат сега. Гледах участието на съдия Тодорова в предаването „120 минути“ - навързват се нещата с „опраскване“, с тефтерчето на Филип Златанов, развиват се конспиративни теории“, контрира ги обаче представляващият ВСС Боян Магдалинчев. А Вероника Имова добави, че Точкова е написала в становището, че проблемът е технически, че не е проява на тенденциозност и че тече проверка. „Докато няма резултати от проверката, ние не можем да кажем дали е тенденциозно. Не можем да се ангажираме с позиция. Категорично не съм съгласна с предварителен извод“, отсече тя.

В крайна сметка съдийската колегия реши с 10 гласа „за“ да покани главния съдебен инспектор на последното си заседание на 30 юли за изслушване, въпреки че е в отпуск, след което кадровиците да приемат декларация.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: Важно е ЕС да даде перспектива на Балканите за влизане в съюза

"Ние имаме много ясно становище, важни са Балканите, както и Северна Македония и Албания - да им бъде дадена перспектива за влизане в ЕС. Това заяви премиера Бойко Борисов в Брюклес преди заседанието на Европейския съвет. 

Борисов в Брюксел за среща на върха

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе в Брюксел. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят дългосрочния бюджет на ЕС, приоритетите за следващите 5 години и Брекзит. Това съобщиха от правителствената информационна служба.