0

Б рашнестата мана е гъбично заболяване, предизвиквано от стотици различни видове от семейство Erysiphaceae.

Някои видове гъбички атакуват различни растения, други са се специализирали и нападат представителите на определени семейства.

Това са паразити, които много зависят от гостоприемника за своето оцеляване. Разпространявайки се по повърхността на растението, те проникват в неговите тъкани, за да смучат нутриенти.

С напредването на инфекцията, гъбичките се възпроизвеждат чрез спори. Те изглеждат като малки вериги във вертикални колони, перпендикулярни на повърхността на листото. Спорите се разпространяват лесно по вятъра, за да инфектират други растения.

Брашнестата мана е гъбично заболяване, предизвиквано от стотици различни видове от семейство Erysiphaceae.

Някои видове гъбички атакуват различни растения, други са се специализирали и нападат представителите на определени семейства.

Това са паразити, които много зависят от гостоприемника за своето оцеляване. Разпространявайки се по повърхността на растението, те проникват в неговите тъкани, за да смучат нутриенти.

С напредването на инфекцията, гъбичките се възпроизвеждат чрез спори. Те изглеждат като малки вериги във вертикални колони, перпендикулярни на повърхността на листото. Спорите се разпространяват лесно по вятъра, за да инфектират други растения.

Симптоми


В сравнение с други болести, симптомите на брашнестата мана са лесно разпознаваеми.

Първото проявление е в средата на лятото, след като растенията са дали плодове, пише „Рурълспраут“. Най-ранният знак на брашнеста мана по тиквичките, тиквите и другите тиквови са бледожълтите петна по листата. Обикновено са засегнати по-старите листа, които са засенчвани от младите. Податливи на инфекция са листата, които са се разлистили преди 16 до 23 дни.

Брашнестата мана атакува както горната, така и долната повърхност на листата, както и стъблата. Много рядко се разпростира и върху плодовете.

Болестта предпочита умерени температури между 20°C и 27°C и средна до висока влажност между 50% и 90%.

В такива топли и влажни условия, брашнестата мана бързо се разпространява.


Време

Необходими са от 3 до 7 дни от инфектирането до появата на симптомите. В този малък времеви отрязък, на всеки два-три квадратни сантиметра има по над 2 милиона микроскопични спори.

С нарастването на петната, те могат да станат бели до сиви на цвят.

Спорите по повърхността, които чакат да бъдат прихванати от вятъра, изглеждат като поръсено върху листата пухкаво брашно. Разпространявайки се от растение на растение, брашнестата мана може да обхване цялата реколта за 7 до 10 дни.

След като листната маса започне да „гладува“ за нутриенти, листата пожълтяват. Започват да съхнат, стават кафяви, след това се свиват и загиват.

Въпреки че брашнестата мана засяга листата и обикновено не атакува плодовете, преждевременното загиване на листата може да окаже голямо влияние върху качеството на реколтата.

Наличието на здрави листа е ключов фактор за това плодовете да добият добър вкус при узряване. Чрез фотосинтезата, листата на растенията и другите зелени части абсорбират слънчева светлина и я превръщат в енергия, необходима за производството на захари. При по-малко листа, захарите в плодовете също са по-малко, което влошава вкусовите качества на реколтата.


Съвети


Начини за справяне с брашнестата мана.

Всички представители на тиквовите култури обичат слънцето. Затова засаждайте тиквите, краставиците, пъпешите и тиквичките на място, огрято с директна слънчева светлина поне 6 часа дневно. Брашнестата мана се разпространява на места, където част от листата се засенчват.

Болестта се развива при влажни условия. Насадените нагъсто растения са перфектни „жертви“ на болестта. Затова давайте достатъчно пространство на тиквовите да се развиват.

Махайте излишните места, за да осигурите циркулацията на въздуха. Но внимавайте, да не отрежете прекалено много листна маса, защото това може да влоши вкуса на реколтата. Запазете тези листа, които засенчват плодовете, за да избегнете слънчев пригор.

Проверявайте листата поне веднъж седмично. Хващането на инфекцията в начален стадий е най-добрият начин да опазите реколтата си.

Ако забележите първите признаци на брашнеста мана, веднага махнете засегнатите листа, за да предотвратите разпространението й. Най-добре е поразените листа да бъдат изгаряни. Стерилизирайте ножиците.


Торове


При появата на брашнеста мана, ограничете използването на торове, докато не поставите под контрол болестта. Прекаляването с торове ще стимулира разпространението на болестта. Особено важно е да се ограничи азотът, тъй като той стимулира растежа на листната маса. Новите листа дават нова арена на болестта да се развихри.

Пръскайте реколтата с разредено мляко. То помага за поставяне на болестта под контрол, сочи проучване. Според него, третирането с мляко е толкова ефективно, колкото и използването на фунгициди. Млякото помага по няколко начина.

Първо, то създава физическа бариера, която спира гъбичките да се прикачат на повърхността на листата. Освен това, млякото има леко алкално pH, което също съдейства срещу гъбичките. Млякото съдържа и лактоферин, който е естествен антимикробен агент. И на последно място, когато напръсканите с мляко листа са изложени на слънчева светлина, те произвеждат свободни радикали, които са токсични за брашнестата мана.

За да направите спрей с мляко, смесете 40 части мляко с 60 части вода.

Приложете веднага след като направите сместа. Напръскайте внимателно листата, те трябва да са добре намокрени и от долната си страна. Прилагайте на всеки 7 до 10 дни след всеки дъжд.

Млечният спрей е и най-доброто средство за превенция, когато забележите първите признаци на брашнеста мана.



Прилагайте сяра и масло от нийм


Освен с мляко, прилагайте и сяра. Тя е натурален фунгицид и пестицид. Сярата е токсична за голям спектър от болести по растенията.

Срещу брашнеста мана помага и маслото от нийм, което е органичен пестицид. То обаче няма да излекува растенията при напреднала инфекция, но ще помогне да забави разпространението на болестта.

Друг полезен химикал е медта. Медта ще предотврати разпространението на спорите, но също няма да убие напълно инфекцията. Избягвайте прилагане на меден фунгицид в близост до водни басейни, тъй като те са токсични за водните организми и рибите.

Снимки Фейсбук