Справките за адрес на кандидат-първолаците ще се правят служебно от директорите на школото

Справките за адрес на кандидат-първолаците ще се правят служебно от директорите на школото

Справки за настоящ и постоянен адрес на кандидат-първолаците в София ще се извършват служебно от директорите на съответното училище. Това става ясно от писмо до школските ръководители на шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева.

В него се посочва, че не е необходимо родителите да посещават районните администрации. Директорите ще имат грижата за това, като за целта трябва да се свържат с кметовете на съответния район и да уточнят реда за изпълнение на процедурата. Причина за мярката е обявеното извънредно положение и стартирането на кампанията за прием на документи за първи клас – учебна 2020/2021 година.

Родителите на бъдещите първолаци могат да подават заявления в избраното от тях училище от 21-ви април (вторник) до 21-ви май (четвъртък). Тази година кандидатстването ще бъде онлайн. На сайта на всяко училище ще бъдат публикувани заявленията и редът и начинът за приемането им онлайн – с електронна система на училището или на електронна поща. Заявлението, попълнено от родителя и изпратено на електронната поща на училището или друга електронна система, ще бъде въведено във входящия дневник на училището. Родителят на имейл ще получи вх. номер на документа.

Справката за адрес е необходима при кандидатстване, за да се докаже в коя група спрямо водещия принцип на уседналост (дали постоянният или настоящият адрес на хлапетата попада в прилежащия район на избраното училище) попада детето. В първа група са децата, живели в района на посоченото от тях школото през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитананици на образователната институция. Във втората група са малчуганите, чийто адрес не е променян за последните между 1 и 3 години. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година, се нареждат в трета група. В последната четвърта група остават децата, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление. Списъкът с прилежащите райони в столичните общински училища е качен на сайта на общината. На сайта си всяко школо също показва кои адреси са прилежащите му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.