Спортът чака от държавата виртуални допълнителни 38 млн. лв.

Спортът чака от държавата виртуални допълнителни 38 млн. лв.

Канят ЦСКА на последна среща да си погаси задълженията за имотите

С цели 38 млн. лв. повече е заложил в годишния бюджет за спорт за 2022 г. служебният министър Андрей Кузманов. Въз основа на тези средства се гради и новата Програма за финансиране на спортните федерации, чието обществено обсъждане премина вчера в тренировъчната зала „Арена Армеец“.

Оказа се обаче, че министър Кузманов не е провел никакви разговори с новата власт, която се очаква да състави правителство в скоро време, и не е ясно откъде точно ще дойдат въпросните средства. „Спортът трябва да е държавна политика така че те да си преценяват“, изми си ръцете Кузманов, като остави доста неясноти и проблеми за своя наследник, който ще е в заварено положение и ще трябва да работи по изцяло нови и сътворени набързо програми за финансиране.

Служебният министър обаче е оптимист и обясни, че е останал изключително доволен от чутото по време на дебата за спорт на коалиционните партньори. Припомняме, че за 2021 г. българският спорт разполагаше с рекорден бюджет от 97 603 800 лв., а в предходните години средствата за ММС не надхвърляха границата от 80 млн. лв.

Кузманов обаче се гордее, че за пръв път в програмата всички над 105 федерации ще получат финансиране и ще бъдат поставени при равни стартови позиции. Така

за олимпийските федерации са предвидени минимум 50 000 лв.

а за неолимпийските - по 20 000. По неговите думи така ще се прекрати практиката да се оценяват субективно отделните спортове и само 44 федерации да получават финансиране. Сред тези, които ще получат средства обаче, не влиза футболният съюз.

По думите на Кузманов в новия бюджет ще залегне и увеличение на сумата, предвидена за домакинства на големи първенства, която досега бе 5 млн. лв. За 2022 г. са подадени заявки за 25 домакинства, но Кузманов е на мнение, че те трябва да се организират от държавата, а не от самите федерации, за да се спре течът на средства.

Служебният спортен министър ще отправи следващата седмица последна покана към футболния ЦСКА да погаси задълженията си към използваните от него стадион „Българска армия“ и базата в Панчарево, които съставлявали 98% от всички задължения към „Сердика спортни имоти“. „Това не може да продължава и по най-бързия начин трябва да започне оздравяване на дружеството“, предупреди Кузманов.

Министърът, който бе скептичен за резултатите преди началото на олимпийските игри в Токио, оказали се най-успешните за България от 21 г. насам, изрази оптимизъм за зимните игри в Пекин през февруари. Според него колкото повече квоти спечелят нашите спортисти, толкова повече реални шансове има за отличия и успешно представяне. Кузманов обаче обясни, че зимните спортове били привилегировани спрямо летните, тъй като малко страни ги развивали и МОК давал повече квоти за солидарност.

Кузманов изтъкна и че по негово време с решение на МС спортното министерство е получило отгоре 1 030 000 лв., раздадени допълнително на федерациите, за да си завършат годината.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.