Спортното министерство отново зад проекта „С усмивка“

Спортното министерство отново зад проекта „С усмивка“

През летните месеци фондация „Вълшебен свят“ отново ще дава позитивен пример на младежи от цялата страна с продължението на инициативата си „С усмивка“. Проектът „Толерантни всеки ден“ започва през юни и се провежда с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта и спомоществователството на корпоративни партньори и приятели на фондацията.

Първото събитие за лято 2019 се проведе на 26 юни (сряда) на столичната писта Sofia Karting Ring, където точно 40 младежи от столицата премериха сили в демонстративно състезание и обсъдиха със специалисти темата за агресията и толерантността на пътя и в ежедневието. Гост-лектор беше „българската връзка“ в моторспорт отбора STRAKKA Racing Людмил Смиленов, който разказа на младежите за състезателните условия и връзката им с шофирането по пътищата от позицията на колектив, печелил класиката „24-те часа на Льо Ман“.

В дискусията се включи и „моторът“ на Sofia Karting Ring Николай Върбицалиев, който разказа на младежите за шампионския си сезон в клас Континентал за Източна Европа през 2005 и за ежедневните случай на безсмислена агресия на най-добрата столична писта. Двамата гост-говорители се обединиха около това, че на пръв поглед агресивните професионални пилоти всъщност са толерантни и отговорни на пътя и призоваха младежите да бъдат позитивен модел за подражание в семейството и сред приятелите си.

В рамките на проекта ще се реализират редица инициативи за изграждане на умения за разпознаване на агресивно поведение, ще се обсъждат добри примери за отговорно поведение в ежедневието. Фокус отново ще е практическата демонстрация с картинг състезания, а наред с тях над 200 младежи от София, Благоевргад, Варна и Велико Търново ще могат лично да се убедят колко е важно толерантното отношение към всички около нас.

Сред новостите тази година ще бъдат серия забавни видеоклипове, които ще покажат най-интересното от инициативите и ще споделят добрия пример.

Една от основните цели на проекта, а и на фондация „Вълшебен свят“, е демонстрирането на социалноотговорно поведение и фокус върху превенцията на агресия и ограничаването на агресивните поведенчески модели сред младите хора.

Инициативата „С усмивка“ стартира през 2018, като част от нея беше проектът „НЕ на агресията по пътя“, в рамките на който младежи между 15 и 29 години от София и Стара Загора съчетаха теоритически и практически обучения срещу агресивното шофиране. Кулминацията на кампанията беше мащабният спортен празник „С усмивка“ през септември в столицата, в който се включиха редица известни имена от спорта и шоубизнеса, начело с Димитър Бербатов и Ник Левентис.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.