Спортният министър и кметът на
3

Спортният министър и кметът на "Слатина" инспектираха „Червено знаме“

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов и кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев се срещнаха на плувен комплекс „Червено знаме“. Двамата направиха дълга обиколка на спортната база по цялото продължение на ул. „Асен Йорданов“ от 4-ти километър към бул. „Шипченски проход“. В продължителен разговор те коментираха настоящото състояние и бъдещето на спортните обекти, които са от национално значение.

Спортните съоръжения – зала „Арена Арамеец“ и комплекс „Червено знаме“ с плувните басейни, хотелът, залите по гимнастика, борба и волейбол, са собственост на ММС, но всички те са на територията на район „Слатина“.

Министър Кузманов и кметът Георги Илиев бяха забравили за политиката и потънали в дискусия за визията на спортната база в тази част на столицата. Двамата не коментираха кога, как и защо се е стигнало до това състояние на „Червено знаме“ , а с визия за бъдещето и спасяване на съществуващата база обсъдиха възможности за възстановяване на спортните съоръжения, както и вариантите за публично-частно партньорство или подкрепа от държавата.

„Спортът е социален феномен и сме длъжни да осигурим на децата и състезателите място, съответно да спортуват и за подготовка“, каза министър Кузманов. „Можете да разчитате на подкрепа и съдействие“, обеща кметът на „Слатина“ Георги Илиев.

Разговорът между двамата започна и завърши, спазвайки условието, че при всички реални възможности за възстановяване и надграждане на спортната база задължително трябва да се запази предназначението – за спорт, социалната функция на спорта. При интерес там да има строителство, то трябва да е само и единствено сгради и съоръжения с предназначение и функции, подпомагащи спорта, категорични бяха Кузманов и Илиев.

Спортният министър и районният кмет огледаха и прилежащите площи и терените от другата страна на ул. „Асен Йорданов“ и коментираха как може да се надгради съществуващата база, единствено в услуга на спорта. Двамата се обединиха около мнението, че цялата зона е изключително подходяща да се превърне в спортно градче, в което могат да се провеждат спортни състезания на най-високо ниво и на никого няма да се пречи, тъй като зоната е отдалечена, в близост няма жилищни сгради, а районът е комуникативен с добри транспортни връзки и перспективи.

През 80-те години на „Червено знаме“ българското плуване спечели първите европейски титли и медали на европейското първенство. Възстановяване на съоръженията, модернизация и адекватно управление биха превърнали тази спортна база в една от най-добрите в Европа за подготовка на елитни спортисти от страната и чужбина.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.