Спортист гледа теменужки за гурме салата
2

Спортист гледа теменужки за гурме салата

Микрозеленчуци изненадват пазара

Микрозеленчуците, които отдавна са много популярни на Запад и през Океана, вече се появиха и на нашите пазари.

Оказва се, че имало мераклии у нас, които отглеждат такива мънички салати и ги доставят на гурме ресторантите за разкош при сервиране на ястията. Пандемията обаче затвори кръчмите и микроземеделците бяха принудени да потърсят крайния клиент.

Свежест

Един от пионерите е бившият волейболист, но икономист по професия Владислав Танев. Неговият щанд на фермерския пазар пред МЗХГ като магнит привличаше в средата на зимата минаващите с излъчващите свежест кутии, пълни със зелени стебълца. Всяка една от тях беше украсена и с красива току-що откъсната теменужка. Хората опитваха от необичайната салата и се дивяха на различните аромати и вкусове.

Торф

Кутиите бяха пълни с поникнали стебла на синап за горчица, репички, грах, броколи, зеле, кейл, алабаш и, разбира се, теменужки. На въпросите дали това са кълнове, мъжът усмихнат обясняваше, че не са. Кълнът е семенце с коренче, а това стебълце е с листенца. Наричат се бейби или микрозеленчуци. Той ги отглежда в пластмасови тарелки с добавен торфен субстрат и ползва само нетретирани семена. Те се посяват, покълват за няколко дни и така доставят различни видове аромати и вкусове.

Пикантно

Той отглежда различни семена, включително ядивна теменужка за разкош. Стеблата си носят концентрирания аромат на зеленчука и това често предизвиква усмивки. Такъв например е вкусът на синапа, който е леко лютичък и пикантен и е с вкуса на горчица.

Коренчета

Според спортиста земеделец, ако растенията се оставят след третия лист, те губят този аромат, защото тогава вече започват да се развиват коренчета.

Той като икономист решава да се занимава с бизнес, свързан със земеделието. Започва с парник в село Лесново, където отглежда салати, но разстоянието си казва своята дума по отношение на себестойността. Прехвърля се в София и наема дворно място, където прави три малки парника.

Кола

Идеята с бейби или микрозеленчуците дошла, ровейки из интернет, за да почерпи опит. Търсех кое е това толкова малко нещо, което да ми се събира в колата, но да е достатъчно скъпо на пазара, за да си струва да го върша, разказа той със смях. Оказали се микрозеленчуците. Така става доставчик на гурме ресторантите. Все повече са директните му клиенти, като една кутия с ароматните стебла се продава за 5 лв.

Супи и яхнии

Най-много го радва фактът, че хората ги ползват не само за украса на чинията и ястията, а като солидна добавка към зимната салата. Също за супи, зеленчукови и месни яхнии. За гарнитура към основно ястие, смесени с картофи и който както си иска.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.