3000 км втори клас пътища ще са платени участъци в бъдещата тол система. 796 км автомагистрали и 2322 км първи клас пътища ще са останалата част от обхвата, за което превозвачите ще заплащат такси. Трети клас пътища изцяло са изключени от таксуването. Това стана ясно след заседание на обществено-държавната работна група за въвеждането на толсистемата.

Това означава, че безплатни остават 14 000 км от републиканската пътна мрежа, която е около 20 000 км. В момента за преминаването по нея товарните автомобили над 3,5 тона плащат е-винетка.

Безплатни остават 20 000 км общински пътища

Спорове с общините и превозвачите има дали да се събират толтакси за пътища около големи населени места, които ги свързват с близките селища. Такава е стопанисваната от Столичната община Южна дъга на околовръстното, която все още се изгражда и е отпаднала от обхвата на пътищата с тол такси, стана ясно от думите на члена на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ проф. Олег Асенов. Такъв е случаят и с Източната дъга и само по Северната тангента засега ще се събират пари от трафика. Там е монтирана рамка, за да се

анализира дали преобладава транзитният трафик или локалният

„Ако един път се финансира от общински бюджет, няма как да генерира приходи от тол система. Заради транзитен трафик ще има повреди по пътя и общината няма да има ресурс чрез пътни данъци и местни такси да го поддържа в добро състояние“, обясни проф. Асенов.

Следващата седмица ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и бъдещите тарифи за превозните средства с обща техническа допустима максимална маса над 3,5 тона, след като бъдат дискутирани от работна група към консултативния съвет. В продължение на 30 дни всеки заинтересуван ще може да отправи своите предложения по тарифите.

С новите е-винетки събират повече пари

Приходите от електронни винетки до момента са над 358 млн. лева и вече надвишават събраните такси за цялата изминала година, обяви регионалният министър Петя Аврамова на Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

„Проверени са 1 198 547 пътни превозни средства, констатирани са 87 128 нарушения, съставени са над 9 хил. акта, а 78 061 нарушители са платили компенсаторна такса. От такси и глоби сме събрали над 6 милиона лева“, коментира министърът.

Изградени са 200 нови стационарни контролни точки, има и 24-часово обслужване. За първокласните пътища има над 80 нови контролни части, над 80 са и за второкласните пътища. Разкрити са и нови клиентски центрове. За 2020 г. са заложени 450 млн. лева приходи от ТОЛ такси, а 2021 г. 600 милиона лева. Този, който руши повече, да заплаща повече - това е справедливото", заяви Аврамова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Новаков: Разчитаме Еврокомисията да спре пакета „Мобилност“

Европейската комисия заяви, че ако пакет „Мобилност” бъде приет в настоящия му вид, тя ще го измени, преди да е влязъл в сила, за да обезсили новите правила за превозвачите, коментира по Нова телевизия евродепутатът Андрей Новаков. 

Искаме от Брюксел финансова подкрепа за транспортния сектор

Транспортният сектор изпитва спешна нужда от европейски финансови инструменти, които да гарантират бързото възстановяване на компаниите, засегнати от мерките срещу COVID-19. Това се казва в писмо, изпратено от  министър Росен Желязков до европейския комисар по транспорта Адина Валеан, съобщиха от ресорното министерство.

Съветът на ЕС одобри на първо четене пакета "Мобилност" (ОБНОВЕНА)

Съветът на ЕС е приел днес на първо четене промените в правилата за товарните превози. Новите правила ще подобрят условията на труд на водачите, ще въведат изисквания за командироването на международни водачи и ще обновят разпоредбите за достъпа до пазара на товарни автомобилни превози.