Мая Манолова: Проектът на закона за хората с увреждания е осакатен

Мая Манолова: Проектът на закона за хората с увреждания е осакатен

Проектът на Закон за хората с увреждания е осакатен, от него са извадени всички предложения за реформа. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която ще присъства днес на  Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Там тя ще изрази позицията си и пред социалния министър Бисер Петков.

Тя допълни, че е редно социалният министър да понесе отговорност за случилото се. "В резултат на постъпили предложения и забележки от различни министерства и организации, социалният министър си е позволил да извади от проекта всички основни пунктове, които трасираха реформата в политиките към хората с увреждания", каза Мая Манолова. По думите й от закона отпадат личната помощ, фонд "Достъпна среда и лична мобилност", фонд "Трудова заетост", отпада подкрепената заетост, както и финансирането по проекти на организации на хората с увреждания. Отпадат и бележките за това да се предвидят здравни осигуровки за хората, които отглеждат човек с тежки увреждания, допълни още тя. Освен това не се променяло нищо по отношение на помощните средства и медицинските изделия. Създаването на нов орган за хората с увреждания пък според Манолова било много далеч.

По думите й това не е имитация на реформа, а направо подигравка. Тя допълни още, че се чувства абсолютно демотивирана да участва в каквито и да е общи проекти с Министерството на труда и социалната политика, защото работата по основния закон се е оказала напълно безсмислена. Според нея нямало никакво значение дали този закон ще бъде приет или не, единственото, което се променяло било малко по-голямата финансова подкрепа за хората с увреждания. Общественото обсъждане на законопроекта приключи на 28 септември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.