0

П андемията от COVID-19 е затруднила ранната диагностика на рака на кожата. Това съобщиха от Българското дерматологично дружество. 

Пандемията от COVID-19 е затруднила ранната диагностика на рака на кожата. Това съобщиха от Българското дерматологично дружество. 

Профилактичните прегледи за рак на кожата са намалели с 33 на сто през миналата година и в резултат на това около 1/5 от злокачествените меланоми в ранен стадий не са били диагностицирани, допълниха от дружеството. Основните фактори, които според дерматолозите допринасят за повишен риск от развитие на рак на кожата, са използване на солариуми, често излагане на слънце, професии, свързани с работа на открито, фамилна обремененост за меланом и др.

Лекарите съветват да се избягва ненужното излагане на слънце, да се носят предпазни дрехи, шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита. За децата е необходимо да се осигурят дрехи с вградена защита от слънце. Слънцезащитните кремовете започват да действат около половин час след нанасянето им, а защитата продължава около два-три часа, напомниха дерматолозите.

При петна по кожата, които променят размера си, цвета и/или формата си, изглеждат различни в сравнение с останалите и са асиметрични или имат неравни граници трябва да се направи консултация и преглед със специалист. Лекар трябва да се посети и при петна по кожата, които сърбят или от тях тече кръв, изглеждат лъскави, приличат на незарастваща рана.

С безплатни прегледи в различни градове и тази година ще бъде осъществена кампанията "Евромеланома". Тази година инициативата е под наслов "Твоето минало ще определи бъдещето ти". Лекарите, които ще участват в кампанията, ще бъдат обявени на интернет страницата на кампанията.