Според италианците жените сами си търсят изнасилването

Според италианците жените сами си търсят изнасилването

Една десета от хората между Алпите и Сицилия са за шамарите вкъщи

Повече от половината италианци са на мнение, че жените сами си търсят изнасилването с предизвикателно поведение и провокативно облекло – това е основният извод от публикуваните данни в доста шокиращия доклад, който Националният статистически институт/НСИ/ в Рим изготви във връзка със световния ден за борба срещу насилието върху нежния пол.

За социолозите особено смущаващ е фактът, че 40 на сто от интервюираните прдставители и на двата пола смятат, че всяка жена може да избегне нежелан от нея сексуален акт стига да го поиска. Доста неприятно е мнението на 10,3% от населението на Апенините, което пък е на мнение, че обвиненията за секс - насилие са фалшиви, просто защото жените казвали често „не“ на предложения за съвкупление, което обаче означавало „да“. Доколкото до предизвикателното поведение на жените, което обикновено е причина за подтикване на мъжете към изнасилване, то най-често било демонстрирано с разголени и зовящи към плътски удоволствия тоалети. Така е за всеки един на четирима италианци, който смята, че дрехите са „провокатор №1“, докато всеки пети е на мнение, че същата възбуждаща низки инстинкти роля играят чашката и наркотиците. Докладът на НСИ подчертава във връзка с последния извод, че 15 на сто от италианците са убедени, че когато една жена е насилена докато е под въздействието на доброволно приети от нея алкохол или дрога, тя също трябва да носи отговорност за случилото й се. Може би за това към една десета от жителите на Апенините вярват, че никой не посяга на сериозните жени, които се обличат прилично, не се напиват и не изпадат в транс от наркотици.

В документа са публикувани и доста интересни данни за становището на италианците по отношенията вътре в семейството. Така например пак близо една десета от тях, и мъже, и жени, нямат нищо против срещу разменянето от време на време на шамари между съпруг и съпруга. А 17 на сто от интервюираните от анкетьорите на НСИ се обявяват за постоянен контрол от страна на съпруга на телефона или електронната поща на съпругата. Интересното е, че доста шокиращите твърдения за причините за над 4000-те изнасилвания на година между Алпите и Сицилия се разпределят по равно между смятания за по-консервативен италиански юг и уж по-либералния север.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.