Според анкета за маските в час: Педагозите „за” при големите ученици, родителите -

Според анкета за маските в час: Педагозите „за” при големите ученици, родителите - "против”

Учителите и директорите желаят учениците в прогимназиален и гимназиален етап да носят маски в клас, докато повече от половината родителите и ученици не подкрепят мярката. Това са част от изводите направени от председателите на двете директорски организации Асен Александров и Диян Стаматов сред проведено представително проучване относно нагласите за носенето на маски в клас.

В него са се включили 6612 души от 221 общини у нас - 130 директори, 1451 учители, 4121 родители и 816 ученици.

Според близо половината от директорите, попълнили въпросника, маски в клас трябва да се носят от учениците от 5-и до 7-и клас, а около 60% са на мнение, че мярката трябва се приложи и при гимназистите. При педагозите процентите скачат с около 10 пункта. При родителите обаче ситуацията е обратната. Около 60% от попълнилите анкетата не одобряват носенето на маски в клас от прогимназистите и 53% са против мярката да се прилага при гимназисти. При учениците отношението е подобно – 57% са против маски за 5-7 клас и 52% при 8-12 клас. „И в четирите групи е обща тенденцията за по-голямо одобрение на носенето на  маските в клас с нарастването на възрастта”, отбелязват авторите на анкетата. От техните изводи става ясно, че и в четирите групи по- голяма е нагласата за носене на маски в районите с най голямо заразяване от Ковид-19, като София, Пловдив, Варна, Бургас, Търговище и.т.н.

Според проучването директори, учители, родители и ученици никой не смята, че носенето  на маски в клас за начален етап е подходящо. Мярката е подкрепена само от около 30% от директорите, 33% от педагозите, 18% от родителите и 23% от учениците.

Разминаване има и в мненията около ползите от въвеждането на мярката. Учителите и директорите считат, че носенето на маски би направило по-безопасна училищната и външната среда и би намалило броя на заболелите. Над 57% от тях са посочили, че мярката би направила училищата среда по-безопасна за педагозите. В същото време родителите и учениците не смятат, че маските в клас ще повлияят на развитието на пандемията и повече от половината са на мнение, че носенето на маски от учениците в час не би направило училищната среда по-безопасна. Все пак, 1/3 от учениците са посочили, че ако носят маски, има по-голяма вероятно да предпазят своите учители.

„С оглед големият брой заболели учители в много училища и психическата нагласа на учителите СДСОРБ и СРСНПБ препоръчват задължителното носене на маски в клас за прогимназиален и гимназиален етап”, подчертават Александров и Стаматов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.