Здравният министър категоричен: Ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна и доброволна

Здравният министър категоричен: Ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна и доброволна

Плащанията към общинските болници са увеличени с 8% за девет месеца, въпреки че дейността им е намаляла с 12 на 100, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Той обясни, че след обявяването на извънредното положение заради коронавируса правителството е насочило усилията си към подкрепа на болничния сектор. Сред мерките били повишаването на цените на клиничните пътеки и допълнителните плащания от НЗОК за болниците.

По думите му средствата към общинските болници са били в размер на 234 млн. лв., включително 12 млн. лв. за работа при неблагоприятни условия, а над 36 млн. лв. са осигурени от бюджета на здравното министерство за лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони. Само през последния месец са одобрени още 50 млн. лв. за болниците, а 7 млн. лв. са предоставени за непредвидени разходи и ефективен отговор на създалата се епидемична ситуация.

Здравният министър съобщи още, че проектът за модернизиране на спешната помощ се изпълнява в срок. Общата му стойност е 163 млн. лв., а крайният срок е 23 октомври 2021 г. По линия на проекта ще бъдат доставени линейки, ще бъде осигурено оборудване и ще се финансира ремонтът или изграждането на центрове и филиали за спешна помощ.

Министър Ангелов отговори и на питане относно ваксините срещу COVID-19. Той напомни, че през месец август Европейската комисия беше оправомощена да сключва договор за ваксини от името на страните членки. Към момента нямало препарат, който да е преминал всички фази на проучване, но по думите му Министерството на здравеопазването вече е предприело действия по изготвяне на правила и указания за съхраняването, прилагането и обхвата на ваксините, както и за медицинските специалисти, които ще извършват ваксинирането.

„За българското правителство е изключително важно тогава, когато бъдат регистрирани ваксините в Европейската агенция по лекарствата, всички видове ваксини, които правителството ще одобри по линията на Европейската комисия, 

ще се прилагат безплатно и доброволно

на територията на България за всички български граждани”, съобщи Ангелов.  

Преди до отговори на поредния депутатски въпрос, министърът използва възможността да коментира факта, че от БСП по-рано днес внесоха искане за изслушване на премиера Бойко Борисов заради евентуалната водна криза в Бургас.

„Току-що разговорях с кмета на град Бургас. Няма никаква опасност от водна криза в града. Не знам кой говори, защо говори”, заяви Ангелов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.