Спор в управляващата коалицията кой е предложил болничните

Спор в управляващата коалицията кой е предложил болничните

ОП склонни да искат оттеглянето на предположението

Спор в управляващата коалиция, кой всъщност е предложил новото правило първият ден от болничните да се плаща от работника. Това стана ясно от коментари на представители на ГЕРБ и ОП в кулоарите на парламента. 

Шефката на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова уточни че ще има изключения, които ще са за трудова злополука и гледане на болно дете. 

На въпрос кой всъщност е преложил идеята, тя категорично заяви, че това са Патриотите. 

"Предложението за болничните е на патриотите - ако беше наше и на правителството, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в Министерски съвет", каза Стоянова. 

След това изтъкна, че коалиционните партньори били настояли за тези мерки, защото искали да отчетат политики, които те са успели да отвоюват в тази коалиция. По думите й било изключително важно коалицията да остане стабилна и правителството да довърши мандата си. 

На свой ред Юлиан Ангелов от ОП, категорично отрече, че предложението е тяхно и натърти, че то идва от финансовия министър. Ангелов поясни, че предложенията на "Обединени патриоти" са за вдигане на минималните пенсии на 250 лв. и освобождаване от такси на 4, 5 и 6- годишните от детските градини. 

Ангелов категорично отрече да е имало пазарлък и да са си отстъпвали взаимно на предложенията. Той зави, че, ако предложението придобие обществено недоволтво биха искали да бъде оттеглено. 

Иначе Менда Стоянова заяви, че механизмът за селектирането на майки за болнични тепърва ще се формира. По думите й, когато човек иска да нарушава закона, както в момента се случва, винаги ще намери начин да го заобиколи или да го наруши.

"Не мислете, че с подобна мярка ние тотално ще успеем да спрем злоупотребите. Надявам се, че тази мярка ще ги ограничи", уточни още Стоянова. Тя каза, че и сега първият ден се плащал от работодателя и на практика този работодател сега няма да плаща първия ден. Това означавало, че повече хора, които не са във фиктивни болнични ще работят, а оттам щяло да има повече продукция и повече пари за работни заплати. Така щяло да има и косвен ефект върху болничните. Според нея не може на всеки болничен да се слага контрольор и на контрольора контрольор, който да следи дали той контролира правилно.

По думите й доброволното спазване на закона е това, което е важно. "Трябва да има законови "стимули", ако трябва и от този род, за подобно спазване. Винаги във всяка една рестриктивна мярка, независимо в коя област се намира тя, ще има и такива, които са добросъвестни, но попадат под ударите на тази мярка. Няма 100 % справедливост", каза още Стоянова.

На въпрос дали има вероятност ГЕРБ да направи крачка назад,  Стоянова припомни, че това решение е взето на коалиционен съвет. По думите й резултатите от изпълнението на програмата им са били видими. "Вчера статистиката отчете отново ръст на БВП 3, 7 %. Средната работна заплата през 2020 г. 1400 лв. Строят се магистрали, правят се пътища, въвежда се тол система и много други мерки, които са важни и полезни" , даде да се разбере тя.

ДПС категорично не приема аргументите на управляващата коалиция за тази мярка." За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска", заяви Ерол Мехмед, който е член на социалната комисия.

"Не може да се отнемат права на работници и ако това е въпрос на контрол, това да се отнася към правата на почтените трудещи се, още повече, че ще стане въпрос и за правата на майките с деца", допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.