Спокойно. Учители има и ще има

Спокойно. Учители има и ще има

В последно време се създава някаква истерия около глада за учители в държавата. През следващите няколко години училищата щели да останат без преподаватели и няма да има кой да учи децата.

Да, ама вдигат от януари заплатите им и се предполага, че напливът за тази професия ще да е небивал. Вдигат ги, с колко ги вдигат? Основната заплата на един млад току-що завършил учител става малко над 1000 лева. Той няма стаж, така че няма да получава пари и за прослужено време. Тогава, това висока заплата ли е? За някои да, за други – не толкова. Излиза, че не е кой знае каква мотивация да учиш, за да работиш нещо, което никой не цени. А и за да стигнеш до едни прилични чисти 1200-1300 лева, трябва да си с поне 30 години стаж и с поне няколко квалификационни степени. Само да напомня, че за придобиване на последните плащаш от джоба си, и то не малко.

Критичните години за българското образование са 2020-2022 г., казват тези, които имат представа от средната възраст на учителите. Това са годините, когато трябва да се пенсионират родените през 1959-1961 г. А те били най-много сред преподавателите, твърдят същите хора.

И какво ще правим тогава? Ами същото, което правим и сега. Едните си отиват, други идват на тяхно място. А откъде ще дойдат тези другите, е тресящият въпрос в държавата. От други училища, от университета, от селските училища ще се преместят в градските. А на освободените места ще се назначат пак други – от същите места.

Това, че непрекъснато има обявени свободни позиции за учители по абсолютно всички предмети – от начален етап, през природо-математически и хуманитарен, до художествено-естетически цикъл, не означава, че има много безработни учители. Просто всеки, който не е доволен от настоящата си позиция, търси нещо по-добро: учителите от селата търсят свободни места в градовете и предпочитат да не пътуват, затова подават документи; един не харесва микроклимата в учебното заведение, в което работи, и търси друга среда, и т.н.

Всичко е в ръцете на директорите. Едно време, за да станеш учител в областен град, трябваше да полагаш специален изпит и да се явяваш на конкурс. Сега директорите назначават и те освобождават. Всеки от тях предпочита да назначи преподавател, който е опитен и с добри препоръки. За щастие, не са рядко случаите, когато млади специалисти получават летящ старт в елитно учебно заведение, защото са доказали по някакъв начин, че са кадърни и обичат работата си. Защото това е най-важното – не да си получил диплома за педагог, а да си даскал по сърце и душа.

Та, за това ми е думата – има достатъчно учители. Едни са безработни и предпочитат да мрънкат и да се оплакват, че никой не ги взема на работа; други искат да са учители, но не им се работи; трети са нахъсани да се докажат, че заслужават повече. И пак да напомня – спокойно, драма няма. Защото и децата в България постоянно и упорито намаляват.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.