Споделеното бръмчене на копърките

Споделеното бръмчене на копърките

Нелегалните превози на каквото се сетите и най-вече на хора в годините на прехода се превърнаха в национален спорт. По този начин не само се ощетява хазната от неплащане на различните такси и данъци, но се подбива и пазарът и легалните превозвачи понасят щети. В условията на пандемия пък направо фалират.

Не са малко хората, предпочитащи да се качват на нелегални таксита, известни сред народа като „копърки“. В същото време обаче някой техен роднина или близък остава без препитание именно заради нелоялна конкуренция. Сякаш още не сме разбрали, че легалният бизнес създава по-стабилни работни места. В богатите и уредени държави неспазването на правилата и най-вече нелегалната конкуренция се преследват с цялата строгост на закона. Там регулаторните органи не си позволяват да бягат от вземане на решение с дефиниция от типа на „ценови паралелизъм“. Отделно браншовите организации и синдикатите зорко следят да не се нарушават интересите на членовете им. По този начин се получава двоен предпазен ефект - от една страна, на законовата уредба, а от друга - на бизнеса и наемния труд.

Освен това в същите тези държави, чиито стандарт се стремим да догоним, сигурно вече повече от половин век е малко вероятно обикновените хора да предпочетат да се качат на нелегално такси, вместо на кола от добре позната компания. Друг е въпросът, че там копърките бързо ги хващат. Пък и кой германец с минимална заплата от 1584 евро ще тръгне с личния си автомобил да превозва нелегално хора из града.

Дали обаче и у нас ще има шанс проблемът с копърките да бъде решен? След дългогодишни спорове се криминализира нелегалният превоз на пътници. Под ударите на закона обаче ще попадат случаите, когато това се прави от две или повече лица, които са се сговорили предварително, с използване на преправени документи. В същото време се оставя вратичка за споделеното пътуване и то няма да бъде ограничавано и остава законно. Проблемът обаче е как ще се направи точно разликата между шофьор на копърка и водач с кола, която извършва споделено пътуване. Дали пък в един момент и въпросните копърки няма да забръмчат по пътищата споделено?

Може да звучи неуместно, но в условията на пандемия малко ще са смелчаците да тръгнат да пътуват споделено. Рано или късно обаче коронавирусът, дошъл от далечни земи, ще отмине, но едва ли това ще се случи със стремежите да се нарушават законите. За да се намалят рисковете от това, ще са нужни доста години. През това време може би ще бъде забравена една от възможно най-тъпите ни поговорки, че законът бил врата в полето. В развитите страни, за които стана дума, явно избягват да се водят от подобни „мъдрости“ и затова и стандартът им на живот е по-висок.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.