Стартиралoто през 2017 г., Mobility Unlimited Challenge на Toyota е световен конкурс, целящ разработването на нови технологии, които да променят живота на страдащите от парализа на долните крайници. Сега, петте финалиста от конкурса, които ще се борят за голямата награда от $ 1 милион, са представени на CES в Лас Вегас, като сред избраните проекти има интелигентна инвалидна количка и екзоскелет на колела.

Инженери, изобретатели и дизайнери от целия ​​свят представиха концепции за Mobility Unlimited Challenge с награден фонд от $ 4 милиона, като всички имаха за цел да предоставят на хората с парализа на долните крайници, по-голяма независимост. От отборите се очакваше да си сътрудничат с потенциалните потребители по време на разработването на техните устройства, за да е сигурно, че са удобни и лесни за употреба.

Evowalk, на американския екип Evolution Devices е лента за крака, която е едновременно интелигентна и ненатрапчива. Лентата е оборудвана със сензори, които наблюдават движението на краката и предсказват движенията на потребителя, след което стимулират определени мускули на краката точно в подходящия момент, които да им помогнат да продължат да крачат.

Проекта Quix на отборът IHMC & MYOLYN, също от САЩ, представлява екзоскелет специално проектиран, за да позволи на потребителите на инвалидни колички да се изправят.

 

Qolo, на японския отбор Team Qolo, е също екзоскелет, но с колела за допълнителна мобилност и позволява на потребителите „с лекота” да седнат или да се изправят.

Moby на италианския отбор Italdesign е може би най-подробен. Проекта се състои от мрежа от сензори, вградени в по-голямо превозно средство с колела, в което потребителите на инвалидни колички могат да се качат, превръщайки количката им в електрически задвижвана. Тези автомобили Moby биха могли да са достъпни в градовете, като част от, базирана на приложение, система за споделено пътуване.

И Phoenix Ai Ultralight инвалидна количка, с която създателите й от Великобритания, искат да отстранят някои недостатъци в сегашния дизайн на инвалидните колички. Целта им е да премахнат малките вибрации и нежелани завивания при завъртане, посредством интелигентен стол, който променя центъра на тежестта си по време на движение, за да има много малко натоварване на предните колела, което ги прави бутането и завиването много по-лесни.

„Тези пет финалиста са показаха действителни иновация, водена от насочен  към човека дизайн”, казва Райън Клем (Ryan Klem), директор програми в Toyota Mobility Foundation. „Смятаме, че технологията, използвана в тези устройства, може да промени живота на голям брой хора по света, не само тези с парализа на долните крайници, но също и за хора с по-широк спектър от мобилни нужди.”

 


Петте финалиста получават по $ 500.000, за да продължат работа, като победителят ще получи $ 1 милион в Токио, през 2020 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Услугата ще предлага стрийминг на игри

Google стартира Stadia

Услугата ще предлага стрийминг на игри

След месеци очакване и кратки проби, услугата на Google за стрийминг на игри наречена Project Stream, беше официално представена и вече се нарича Stadia. Услугата позволява на геймърите да прехвърлят игри от облак към телефони, компютри и телевизионни екрани, посредством устройството Chromecast на компанията, превръщайки почти всяко устройство в игрална конзола.

Aurora ще извършва квинтилион операции в секунда

Следващо поколение суперкомпютър от Intel

Aurora ще извършва квинтилион операции в секунда

Идва следващото поколение суперкомпютри. Intel и Министерство на енергетиката на САЩ (US Department of Energy) ще създадат първия в света екзаскейл суперкомпютър, способен да извършва милиард милиарда изчисления в секунда, през 2021 г., предоставяйки голям напредък в различни области на научните изследвания. Новата система, наречена Aurora, ще бъде хиляда пъти по-мощна от поколението петаскейл, което от 2008 година все още се използва.

По-бързи процесори и поддръжка на Apple Pencil

Apple обнови iPad Air и iPad Mini

По-бързи процесори и поддръжка на Apple Pencil

Apple обнови отдавна пренебрегваните iPad Air и iPad Mini, предоставяйки по-бюджетна алтернатива на моделите си от висок клас iPad Pro.