Стартиралoто през 2017 г., Mobility Unlimited Challenge на Toyota е световен конкурс, целящ разработването на нови технологии, които да променят живота на страдащите от парализа на долните крайници. Сега, петте финалиста от конкурса, които ще се борят за голямата награда от $ 1 милион, са представени на CES в Лас Вегас, като сред избраните проекти има интелигентна инвалидна количка и екзоскелет на колела.

Инженери, изобретатели и дизайнери от целия ​​свят представиха концепции за Mobility Unlimited Challenge с награден фонд от $ 4 милиона, като всички имаха за цел да предоставят на хората с парализа на долните крайници, по-голяма независимост. От отборите се очакваше да си сътрудничат с потенциалните потребители по време на разработването на техните устройства, за да е сигурно, че са удобни и лесни за употреба.

Evowalk, на американския екип Evolution Devices е лента за крака, която е едновременно интелигентна и ненатрапчива. Лентата е оборудвана със сензори, които наблюдават движението на краката и предсказват движенията на потребителя, след което стимулират определени мускули на краката точно в подходящия момент, които да им помогнат да продължат да крачат.

Проекта Quix на отборът IHMC & MYOLYN, също от САЩ, представлява екзоскелет специално проектиран, за да позволи на потребителите на инвалидни колички да се изправят.

 

Qolo, на японския отбор Team Qolo, е също екзоскелет, но с колела за допълнителна мобилност и позволява на потребителите „с лекота” да седнат или да се изправят.

Moby на италианския отбор Italdesign е може би най-подробен. Проекта се състои от мрежа от сензори, вградени в по-голямо превозно средство с колела, в което потребителите на инвалидни колички могат да се качат, превръщайки количката им в електрически задвижвана. Тези автомобили Moby биха могли да са достъпни в градовете, като част от, базирана на приложение, система за споделено пътуване.

И Phoenix Ai Ultralight инвалидна количка, с която създателите й от Великобритания, искат да отстранят някои недостатъци в сегашния дизайн на инвалидните колички. Целта им е да премахнат малките вибрации и нежелани завивания при завъртане, посредством интелигентен стол, който променя центъра на тежестта си по време на движение, за да има много малко натоварване на предните колела, което ги прави бутането и завиването много по-лесни.

„Тези пет финалиста са показаха действителни иновация, водена от насочен  към човека дизайн”, казва Райън Клем (Ryan Klem), директор програми в Toyota Mobility Foundation. „Смятаме, че технологията, използвана в тези устройства, може да промени живота на голям брой хора по света, не само тези с парализа на долните крайници, но също и за хора с по-широк спектър от мобилни нужди.”

 


Петте финалиста получават по $ 500.000, за да продължат работа, като победителят ще получи $ 1 милион в Токио, през 2020 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Излъчваща ултравиолетова светлина капачка убива бактерии и вируси

CrazyCap пречиства водата

Излъчваща ултравиолетова светлина капачка убива бактерии и вируси

Измиването на термос или бутилка за вода за многократна употреба, от вътре, може да бъде доста трудно, поради което тези съдове може и да не са толкова чисти. Капачката CrazyCap е предназначена непрекъснато да убива микробите, като заменя съществуващата капачка на бутилката или термоса и излъчва ултравиолетовата светлина във водата. Може дори да пречисти водата, събирана по време на преход в гората.

Print Your City с лаборатория за 3D печат в Солун

Zero Waste Lab превръща изхвърлената пластмаса в улични мебели

Print Your City с лаборатория за 3D печат в Солун

В края на 2017 г., бе представена идея, която превръща пластмасови отпадъци в улични мебели, посредством 3D печат. Print Your City вече е преминала от пробни прототипи към проект градски мащаб със откриването на Zero Waste Lab в Солун, Гърция, където местните жители могат да отнесат пластмасовите си отпадъци, които да се превърнат в градски мебели.

Електрическо превозно средство с педали ще облекчи трафика в големите градове

Kia SEED се задвижва с педали

Електрическо превозно средство с педали ще облекчи трафика в големите градове

Kia представи експериментална система, която следи душевното състояние на пътниците, наблюдавайки израженията на лицето, сърцето и други показатели, миналата седмица на CES 2019. Автомобилната компания продължи със изненадите, представяйки превозно средство задвижвано посредством педали с електрическо подпомагане, което може да намери приложение в бъдещите интелигентни градове.