Стартиралoто през 2017 г., Mobility Unlimited Challenge на Toyota е световен конкурс, целящ разработването на нови технологии, които да променят живота на страдащите от парализа на долните крайници. Сега, петте финалиста от конкурса, които ще се борят за голямата награда от $ 1 милион, са представени на CES в Лас Вегас, като сред избраните проекти има интелигентна инвалидна количка и екзоскелет на колела.

Инженери, изобретатели и дизайнери от целия ​​свят представиха концепции за Mobility Unlimited Challenge с награден фонд от $ 4 милиона, като всички имаха за цел да предоставят на хората с парализа на долните крайници, по-голяма независимост. От отборите се очакваше да си сътрудничат с потенциалните потребители по време на разработването на техните устройства, за да е сигурно, че са удобни и лесни за употреба.

Evowalk, на американския екип Evolution Devices е лента за крака, която е едновременно интелигентна и ненатрапчива. Лентата е оборудвана със сензори, които наблюдават движението на краката и предсказват движенията на потребителя, след което стимулират определени мускули на краката точно в подходящия момент, които да им помогнат да продължат да крачат.

Проекта Quix на отборът IHMC & MYOLYN, също от САЩ, представлява екзоскелет специално проектиран, за да позволи на потребителите на инвалидни колички да се изправят.

 

Qolo, на японския отбор Team Qolo, е също екзоскелет, но с колела за допълнителна мобилност и позволява на потребителите „с лекота” да седнат или да се изправят.

Moby на италианския отбор Italdesign е може би най-подробен. Проекта се състои от мрежа от сензори, вградени в по-голямо превозно средство с колела, в което потребителите на инвалидни колички могат да се качат, превръщайки количката им в електрически задвижвана. Тези автомобили Moby биха могли да са достъпни в градовете, като част от, базирана на приложение, система за споделено пътуване.

И Phoenix Ai Ultralight инвалидна количка, с която създателите й от Великобритания, искат да отстранят някои недостатъци в сегашния дизайн на инвалидните колички. Целта им е да премахнат малките вибрации и нежелани завивания при завъртане, посредством интелигентен стол, който променя центъра на тежестта си по време на движение, за да има много малко натоварване на предните колела, което ги прави бутането и завиването много по-лесни.

„Тези пет финалиста са показаха действителни иновация, водена от насочен  към човека дизайн”, казва Райън Клем (Ryan Klem), директор програми в Toyota Mobility Foundation. „Смятаме, че технологията, използвана в тези устройства, може да промени живота на голям брой хора по света, не само тези с парализа на долните крайници, но също и за хора с по-широк спектър от мобилни нужди.”

 


Петте финалиста получават по $ 500.000, за да продължат работа, като победителят ще получи $ 1 милион в Токио, през 2020 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Råvaror улеснят честата смяна на жилища

Мебели за градските номади

Råvaror улеснят честата смяна на жилища

След представянето на роботизираните  мебели Rognan, IKEA продължава с разработването на гъвкави решения за съвременния начин на живот, в градовете. Шведската мебелна компания показа нова линия мебели, наречена Råvaror, която ще включва мебели за всекидневието, специално предназначени за малки пространства, които също ще могат и лесно да се разглобяват, опаковат, преместват и сглобяват отново.

Ebörd акумулира енергия и от изкуствена светлина

Маса зарежда безжично устройства от Слънцето

Ebörd акумулира енергия и от изкуствена светлина

Все повече телефони и мобилни устройства могат да бъдат зареждани безжично, но обикновено, все още е необходима подложка за всяко устройство, която използва захранващ кабел.

Китай води по брой, САЩ с най-мощния

Кои и колко са суперкомпютрите по света?

Китай води по брой, САЩ с най-мощния

Броят на суперкомпютрите по света непрекъснато нараства, както и мощността им. По последни данни, от световната класация за суперкомпютри TOP500, САЩ води в класацията за най-мощен суперкомпютър, заемайки първите два места, докато по брой е на второ място със 116 супермашини, увеличавайки броя им от 109 през ноември 2018 година.