Спират запорите, пътуваме само със здравна застраховка (ВСИЧКИ МЕРКИ)

Спират запорите, пътуваме само със здравна застраховка (ВСИЧКИ МЕРКИ)

Законът за извънредното положение е готов, депутатите трябва да го гласуват

Спират се всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните. Прекратяват се всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълителите.

Това е сред изрично разписаните мерки в закона за извънредното положение, депозирани в парламента. Извънредното законодателство фиксира всичко, което вече бе обявено като намерение в заповедта на здравния министър и в обявените в неделя мерки по ресори от останалите членове на Министерския съвет. Във вторник парламентът започва разглеждането на закона.

Освен изричната забрана за работа на търговските обекти в моловете с изключение на хранителни магазини, банкови и застрахователни офиси, както и станалото вече факт затваряне на ресторанти, фитнеси, клубове и други, в закона влиза и забраната децата да провеждат занятия както в училище така и във всякакви извънучилищни форми. Също и затварянето на градините и яслите, спирането на плановите операции, свижданията в болниците и тези в местата за лишаване от свобода.

Законът задължава всеки българин да сключва здравна застраховка, ако му се налага да пътува в чужбина. Иначе командировките в станата са спрени, както и обучения, научни форуми, всички културни масови прояви и останали събития - така както вече това е факт през последните дни.

Падат ограниченията пред изплащането на социални помощи, тъй като основната мярка там бе да се спират парите, ако децата не ходят на училище. Само неотложни нотариални заверки от един дежурен в район ще се правят. Облекчават се всички процедури и правила за отпускане на безвъзмезддна финансова помощ от управляващите органи на еропейските програми у нас. Допуска се включително и увеличаване на размера на договорената безвъзмездна финансова помощ.

В тридневен срок от влизането на закона болниците, държавните институции и телекомуникационните оператори ще трябва да направят извънредна проверка за техническото състояние на всичките си енергийни обекти, както и на електрическите уредби, източници на резервно захранване. Те ще трябва да изпратят и протокол до министъра на енергетиката за състоянието им, както и да предприемат незабавни мерки за отстраняване на повреди, ако има такива.

Пробация от една година или глоба от триста до хиляда лева пък ще има за медици, които са отказали помощ на болни и родилки по време на епидемията без да имат уважителна причина за това, предвиждат промени в Наказателния кодекс, които се правят през преходните и и заключителните разпоредби. Друга поправка пък предвижда лишаване от свобода до 3 г. и глоба от 1000 до 10 000 лв. за всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, както и невярна информация за разпространение на заразителна болест. Ако това деяние обаче има сериозни последици, глобите могат да стигнат 50 хил. лева.

През преходните и заключителните разпоредби се правят промени и в Кодекса на труда, които пък дават възможност на работодателя да възложи на работниците си да вършат работата си от вкъщи или от разстояние без да искат съгласието му за това.

При извънредно положение работодателите пък ще могат да издадат заповед, с която да преустановят работата на предприятието или част от него, както и на отделни работници, но до приключване на извънредната ситуация. Работодателят се задължава да не допуска работниците в предприятието през това време.

За времето, в което служителите не работят, пък ще могат да бъдат пратени в платен отпуск. Същото ще важи и за онези,, които още нямат 8 месеца в предприятието. Ако платената отпуска вече е използвана, работодателя може да ни пусне и в неплатена отпуска.. Работодателите пък са длъжни да разрешат използването на отпуск на бременни служители, на такива, които са на лечение инвитро, майки или самотни бащи на деца до 12 години, както и осиновители, или пък на такива, които се грижат за деца с увреждания. Не може да откажат платен отпуск и на хора с 50 % ТЕЛК.

Дава се възможност и за въвеждане на непълно работно време за тези, които работят на 8 часа.

Когато работата е прекратена, а служителите не ползват отпуск, то те имат право на обезщетение от 50 на сто от брутното им трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата за страната. То ще се поема от работодателят за времето, в което предприятието няма да работи.

Пенсиите на работещите пенсионери ще бъдат преизчислени служебно.

В закона са включени и предложеията на МВР за увеличаване с 6 месеца на власидността на личните карти и шофьорски книжки, които изтичат от периода на извънредното положение до 31 октомври 2020 година. Ако чужденец,  чието разрешение за продължително преибваване изтече по време на извънредното положение, той може да влезе в страната и без виза.

Държавните служители също ще могат да работят от разстояние.

Какво е записано още в законопроекта и какви са мотивите към него, четете тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.