Спират тока на „Евроманган“ заради неплатени сметки

Спират тока на „Евроманган“ заради неплатени сметки

Електрозахранването на обекти на “Евроманган ЕАД“ ще бъде прекъснато по график от 8 юли по искане на ЧЕЗ Трейд България. Това съобщиха от „Електроразпределение Север“.

Собственикът на мина „Оброчище Евроманган“ има задължения освен към ЧЕЗ и към ЕНЕРГО-ПРО за над 164 000 лева. Натрупаният дълг включва месечните сметки за потребена електрическа енергия до 17 юни 2019 г. Неплащането на сумите по фактури за консумирана електроенергия създава сериозен финансов дисбаланс в електроенергийната система и затруднява изпълнението на оперативната дейност на засегнатите компании, твърдят от елекроразпределителното дружество. От там допълниха, че въпреки положените усилия не се е стигнало до намиране на оптимално решение на казуса.

Другият ищец е Главна инспекция на труда, тъй като дружеството не плаща редовно заплати на миньорите. Шефът на „Евроманган“ Дейвид Уелингс бе глобен в края на миналата година от Добричкия районен съд с 5000 лв., задето не декларирал в законния срок, че фирмата е в несъстоятелност и е спряла плащанията.

За предстоящото спиране на тока са уведомени Комисията за енергийно и водно регулиране, Министерството на енергетиката, Областна администрация Добрич и ДАНС.

Мината в Оброчище не работи вече от около година. През февруари тази година Министерството на енергетиката прекрати концесията. Находището в Добричка област е едно от четирите най-големи на манган в света.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.