Спират тока чак след втората неплатена сметка (ОБНОВЕНА)

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Спират тока чак след втората неплатена сметка (ОБНОВЕНА)

24 краткосрочни мерки в енергетиката се набелязаха на коалиционните преговори

Токът да се спира на битовите потребители едва след неплатени 2 сметки, това предложи Таско Ерменков от БСП по време на коалиционните преговори на тема „Енергетика“, които започнаха днес между ПП, ИТН и БСП. Предложено бе още да се проведат преговори с ЕК за Зелената сделка, като се поиска да се отчетат историческите особености на развитието на енергетиката в България.

24 са общо краткосрочни мерки в енергетиката, по време на коалиционните разговори. Сред най-спешните са тези свързани с потребителите на електроенергия, заради скока на цените на цените на свободния пазар. Ще се търсят начини да се избегне поскъпването на тока за бита от 1 януари. Относно идеите за намаляване на ДДС за тока от 20% на 9 на сто Асен Василев от „Продължаваме промяната (ПП) припомни позицията си, че всяка диференциране на ставките поражда проблеми за фиска и по-правилното решение, според него, е да увеличат помощите за енергийно уязвимите домакинства. Участващите в разговорите се разбраха и спешно да се напише дефиниция


какво означава енергийно бедно домакинство и да се уточни обхватът на хората,


които ще попаднат в тази група. Това ще стане със съдействието на социалното министерство. В тази връзка бяла лансирани идеи и за 200 киловатчаса месечно през зимата (за януари, февруари и март догодина) да бъдат на цената, която е до края на 2021 г. Тепърва идеята обаче ще бъде обсъждана в детайли на експертно ниво.

Доста спорове предизвика предложението за пренасочване на свръхпечалбата на производителите и търговците на ток да бъде пренасочена за компенсиране на останалия бизнес, притиснат от поскъпването на електроенергията. В крайна сметка по тази идея не бе постигнато единодушие. Според Румен Овчаров от БСП наличието на свръхпечалба при американските тецове дава шансове за намаляване на сроковете на договорите за субсидирано изкупуване на тока от тях.На допълнителни обсъждания ще подлежи и предложеното от ИТН електроразпределителните дружества да купуват тока за технологични нужди на цени като за регулирания пазар. За намаляване на цените на свободния пазар на ток ще се търсят начини за спиране на износа, което да не противоречи на правилата на Евросъюза.

Участващите в разговорите обаче се съгласиха да се намерят начини за промяна на правилата за търговия на енергийната борса, а също и да се направи


одит на дейността на държавните енергийни дружества, и проектите,


реализирани досега в енергетика. Ще се прави преглед и на мерките, предприети досега във връзка с наказателните процедури, предприети срещу България в енергийната сфера. Единодушие имаше и по необходимостта от завършване на изграждането и пускането в експлоатация още през 2022 г. на интерконектора с Гърция, а също и за търсене на възможности за разнообразяване на доставките на природен газ. От ДБ припомниха, че според изискванията на ЕК всяка страна от Евросъюза трябва да има поне 3 източника за осигуряване на синьо гориво. От БСП пък опонираха, че търсенето на по-голяма гъвкавост на доставките, можело да означава по-малка стабилност.

Друга точка, по която бе постигнато съгласие е да се подмени КЗК и да се направи обективно разследване на картелите в търговията с горива у нас. В тази връзка Мартин Димитров припомни, че трябва да се либерализират режимите за отваряне и дейността на данъчните акцизни складове. И най-вече да се разреши български


търговци да ползват акцизни складове в съседните страни от ЕС,

както това се прави в останалите държави от общността.

По време на разговорите се реши да се направи преглед и анализ на проблемите свързани с енергийната ефективност, използването на финансови инструменти в тази сфера, като целта е да се отстранят пречките пред инвеститорите. Относно проекта „Белене“ всички бяха на сходно мнение за необходимостта разходите в държавната енергетика да бъдат публични. За целта трябва да се изработят позиции, които да защитят българския интерес. „Досега обикновено нашите позиции са били никакви – и така, и така. Време е да имаме българско лоби в Брюксел“, каза в тази връзка съпредседатилят на ПП Асен Василев.

На разговорите бе предложено още да се въведат улеснения при изграждане на ВЕИ за собствено ползване. Александър Николов от ИТН, бивш зам.-министър на енергетиката каза, че трябва да се намалят драстично бюрократичните пречки пред инвеститорите във ВЕИ, като дори може да се въведе уведомителен режим.

Според Василев ролята на правителство е да договори правна рамка за КЕВР, която да позволи на регулатора да направи дерогация по повод извеждането на битовите потребители на либерализирания пазар.

В по-дългосрочните мерки от ПП предлагат


в 12 или 18-месечен план да има пълно картиране на геотермалните ресурси


на страната. Това, което е заложено и в Плана за възстановяване и устойчивост, е да има изградени една или две пилотни мощности. Идеята е там да се използва не само електроенергийният потенциал, но и топлоенергийният на геотермалната енергия.

Другото, което ПП предлага, е да се направи анализ и проучване на икономическата и техническата възможност за изграждане на водноелектрически мощности на река Дунав, като тук се говори за проточна технология, която е екологично съвместима.

Освен това трябва да се разшири и капацитет на газохранилищата. Трябва да се направят и реверсивни клапи на входно-изходните точки на страната по всичките газопроводи, както и връзка на Балкански поток с националната газопреносна мрежа. Другото предложение да се направи преглед на договорите за ограничаване на резервирания капацитет до 50 процента от един участък за всичките газопреносни мрежи. Идеята е


да не може един участник да монополизира входно-изходна точка за природен газ


за страната. Освен това трябва да има максимум от 50 на сто резервиран капацитет от един доставчик на природен газ. За целта обаче трябва да прегледат договорите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.