Спират публичните търгове на близо 3000 имота и вещи

Спират публичните търгове на близо 3000 имота и вещи

Публичните изпълнители към НАП продължават да предлагат оферти

Публичните търгове за активни 2876 имота и вещи могат да бъдат спрени. Това включва оферти за земеделски имоти, площи, автомобили, камиони, включително търговски обекти, показва справка в Националния регистър на публичните продажби и обществените поръчки.

Най-отгоре на страницата е публикувано предупреждение, че „част от търговете е възможно да бъдат отменени”. Причина за възможната отмяна са влезлите в сила изменения в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Основната цел е да се избегне струпването на много хора на едно място, за да се намали разпространението на коронавируса.

Според закона всички публични продани, обявени от държавни и частни съдебни изпълнители трябва да се спрат в периода на действие на извънредното положение. След като то се отмени, всички обяви и въводите във владение се насрочват наново, като не се дължат нови такси и разноски. Въпреки това съдебните изпълнители към приходната агенция продължават да публикуват оферти.

Едно от предложенията е от Сандански, където публичен изпълнител към НАП предлага няколко офиса в жилищна сграда. Първоначалната цена е 112 484.21 евро/кв. м или 220 000 лв./кв. м. Депозитът е 44 000 лв. Обявлението е публикувано на 23 март по обяд, а срокът за подаване на оферти изтича на 27 март. Друг изпълнител към НАП предлага лек автомобил за 704 лв.

Депозитът за него е 140.80 лв. Офертата е от 20 март, точно седмица след обявяване на извънредно положение. Моделът на колата е „Голф”, като първата й регистрация е през 1991 г. Цветът е черен металик, движи се на бензин и има монтирана газова уредба. Освен в публичния регистър предложения за движими вещи и недвижими имоти има и в портала за продажби на НАП. Там търговете се провеждат чрез тайно или явно наддаване, или чрез продажби с пряко договаряне.

Със закона се въведоха и редица други изменения. Публичните изпълнители към приходната агенция вече няма да могат да образуват изпълнителни дела, освен ако случаят не е особено важен. По искане на длъжниците данъчните ще може да извършват изпълнение върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени ценности в трезори и съдържанието в сейфове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.