Спират боклука за проверка на границата, следят го с GPS

Спират боклука за проверка на границата, следят го с GPS

Екоминистърът е разпоредил ТЕЦ „Бобов дол“ да спре горенето на отпадъци

Контролът на вноса на отпадъци да се извършва по механизма, по който се контролира движението на рискови акцизни стоки. Тази идея обмисля новия екоминистър Емил Димитров – Ревизоро след среща в МСОВ с рециклиращия бранш, съобщава БТА. Той обясни, че може да се взаимства механизма от контрола върху рисковите стоки, който НАП въвел. „Ше има гранични пунктове, през които ще минават стоките, GPS-и ще проследяват движението, ние ще имаме обратна информация къде и какво се случва“, каза Димитров.

По думите ще бъдат въведени няколко кода за рискови стоки, които ще са под особен контрол, за да не се затруднява цялата индустрия. Предстои нова среща с рецилклиращия сектор следващата седмица. Димитров увери, че след като се разбере с бранша, ще докладва на премиера. Обединихме се около идеята най-рисковите групи да се поставят под много сериозен контрол, посочи Димитров и допълни, че търсят баланс, така че контролът от една страна да е ефективен, от друга - да е максимално бърз, и от трета страна да не излезе много скъп за бизнеса. Според бранша пък трябва да се въведат банкови гаранции за всички оператори, видеонаблюдение, както и национална информационна система за отпадъците. Предвиждат се по-сериозни мерки и за хората, които дават площадки за нерегламентирано депониране на отпадъците. Ако има проблеми с тях, обмисляме да отнемаме разрешението и за площадките, обясни още Димитров.

След това той коментира, че е разпоредил ТЕЦ "Бобов дол" да преустанови изгарянето на отпадъци, докато не въведе в ред изискванията от комплексното си разрешително. Димитров посочи, че преди няколко дни са били в Бобов дол, където са повикани да окажат съдействие на прокуратурата, която извършва проверка там. Установено е било, че няма превишение на вредните емисии и не са горени опасни продукти. При направени прегледи на видеосистемата на прдприятието обаче е констатирано, че са горени отпадъци, въпреки че министър Димитров ги е помолил да не го правят, докато не изпълнят всички изисквания, както са според комплексното разрешително, посочи той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.