Контролът на вноса на отпадъци да се извършва по механизма, по който се контролира движението на рискови акцизни стоки. Тази идея обмисля новия екоминистър Емил Димитров – Ревизоро след среща в МСОВ с рециклиращия бранш, съобщава БТА. Той обясни, че може да се взаимства механизма от контрола върху рисковите стоки, който НАП въвел. „Ше има гранични пунктове, през които ще минават стоките, GPS-и ще проследяват движението, ние ще имаме обратна информация къде и какво се случва“, каза Димитров.

По думите ще бъдат въведени няколко кода за рискови стоки, които ще са под особен контрол, за да не се затруднява цялата индустрия. Предстои нова среща с рецилклиращия сектор следващата седмица. Димитров увери, че след като се разбере с бранша, ще докладва на премиера. Обединихме се около идеята най-рисковите групи да се поставят под много сериозен контрол, посочи Димитров и допълни, че търсят баланс, така че контролът от една страна да е ефективен, от друга - да е максимално бърз, и от трета страна да не излезе много скъп за бизнеса. Според бранша пък трябва да се въведат банкови гаранции за всички оператори, видеонаблюдение, както и национална информационна система за отпадъците. Предвиждат се по-сериозни мерки и за хората, които дават площадки за нерегламентирано депониране на отпадъците. Ако има проблеми с тях, обмисляме да отнемаме разрешението и за площадките, обясни още Димитров.

След това той коментира, че е разпоредил ТЕЦ "Бобов дол" да преустанови изгарянето на отпадъци, докато не въведе в ред изискванията от комплексното си разрешително. Димитров посочи, че преди няколко дни са били в Бобов дол, където са повикани да окажат съдействие на прокуратурата, която извършва проверка там. Установено е било, че няма превишение на вредните емисии и не са горени опасни продукти. При направени прегледи на видеосистемата на прдприятието обаче е констатирано, че са горени отпадъци, въпреки че министър Димитров ги е помолил да не го правят, докато не изпълнят всички изисквания, както са според комплексното разрешително, посочи той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Радев пусна поправките в извънредния закон и бюджета

Президентът Румен Радев не е наложил вето и е пуснал за обнародване поправките в извънредния закон, както и актуализацията на бюджета. Те вече са предвидени за публикуване в "Държавен вестник" за 9 април ( утре- б.р), когато трябва да има извънреден брой на изданието. Това става ясно от сайта на "Държавен вестник".

Дончев: Смутът с ББР е заради съмнения, че държавата е дала кредита

Смутът дойде от това, че Банката за развитие (ББР)  е инструментът, чрез които осигуряваме гаранции на търговските банки, а имаше неоснователни съмнения, че този кредит е с ресурс от държавата. Така коментира отстраняването на шефовете на ББР вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" на БТВ. 

Ще може да плащаме разсрочено за военни продукти и услуги от САЩ

В резултат на подписаните до момента договори по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS) за придобиване на самолети F-16 и други отбранителни продукти в Министерството на отбраната е получено писмо от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ (DSCA), че Република България е включена в списъка на страните, които могат да заплащат разсрочено, на вноски по тримесечия, дължимите суми при сключване на нови договори по FMS, съобщиха от МО.