0

Н атиск над счетоводител, който в момента е свидетел на прокуратурата по делото за аферата „КТБ“. Спиран сървър с финансовите данни на дружествата от „Фирмата“ на Цветан Василев, през които е била източвана банката. Това са само част от триковете, използвани от хора на банкера-беглец, за да прикрият следите от грабежа на трезора, стана ясно от поредното заседание по процеса срещу Василев.

Натиск над счетоводител, който в момента е свидетел на прокуратурата по делото за аферата „КТБ“. Спиран сървър с финансовите данни на дружествата от „Фирмата“ на Цветан Василев, през които е била източвана банката. Това са само част от триковете, използвани от хора на банкера-беглец, за да прикрият следите от грабежа на трезора, стана ясно от поредното заседание по процеса срещу Василев.

Подсъдими по него са 17 души, като на днешното заседание показания даде един от счетоводителите на „Фирмата“ - Албена Андреева, която е свидетел на прокуратурата по делото.

През 2005 г. Андреева била назначена за главен счетоводител в инвестиционния посредник „Фина-С“, фирма, собственост на Цветан Василев. Финансовият директор по това време на „Фина-С“ Бисер Лазов, който в момента е главният свидетел на държавното обвинение по делото, запознал Андреева с Цветан Василев. Василев пък й казал две основни неща – че

иска лоялност и че ще контактува с него чрез Бисер Лазов.

През 2011 г. Андреева била назначена за изпълнителен директор на дружеството „Финансово консултиране“, което правело пасивно счетоводство на множество контролирани от Цветан Василев дружества под общото име „Фирмата“, чийто главен счетоводител бил Лазов. Формални собственици на тези дружества били касиери, секретарки, шофьори, охранители и др. служители. Източването на КТБ е ставало години наред чрез банкови кредити към тези дружества, които веднага били прехвърляни, където Василев посочи.

След затварянето на КТБ през юни 2014 г. и бягството на Василев, в края на месеца един от адвокатите на Цветан Василев - Лазар Карадалиев, се настанил в кабинета на банкера-беглец на 12 етаж в сградата на бул. „Цар Борис III” 159. Извикал служителите от „Фирмата“ и им казал, че той вече представлява банкера. Василев по видеоконференция обяснил, че ще бъде структурирано ново счетоводство с друг ръководител. Достъпът на Бисер Лазов до сградата бил спрян, а Албена Андреева не била включена в новата структура.

„Когато издавах документацията на „Финансово консултиране“, написах писмо до техническия управител на сградата да бъде ограничен достъпа до счетоводството на 6-ия етаж – само аз и счетоводителките да имат достъп. Въпреки това, докато издавах счетоводството, адвокат Мартин Апостолов влизаше, разхождаше се демонстративно, думите му към мен бяха обидни, дразнещи. Кой е разрешил на Мартин Апостолов да влиза в сектора на счетоводството, не знам. Аз не съм му разрешавала“, разказа пред съда Албена Андреева, като разкри, че е била притискана от Апостолов, който също е сред доверените адвокати на Цветан Василев. Тя е категорична, че успяла да опази документацията и за един месец да я предаде на счетоводители по опис. През това време обаче, на няколко пъти бил

спиран достъпът до сървъра със счетоводните бази и Андреева звъняла на тел.112.

Затова направила пълен архив на всички счетоводни бази, за да не се окаже, че счетоводният архив е изтрит. Счетоводителките поискали да бъдат освободени, но това станало след издаването на счетоводството. По това време Софийска градска прокуратура вече разпитвала служителите на Василев за дружествата във „Фирмата“ и за счетоводството им. „Това ме стресираше. Аз съм счетоводител и не ми е привично да ме викат в прокуратурата“, заяви Андреева.

Както много други служители, и Андреева е била формален представител на фирми на Василев. Първо се водела представител на „Хедж инвестмънт България“, а по-късно и изпълнителен директор на „Авионамс“. „Като фиктивен представител на дружествата, не съм ги управлявала въобще. Фирма от военно-промишления комплекс изисква допуск до квалифицирана информация. Не съм компетентна да нося отговорност. Исках да изляза от всички дружества. В началото на 2014 г. бях освободена от „Авионамс“, но Никола Киров ми каза да почакам още малко като представляваща „Хедж“. През юни станаха ясни нещата и в края на годината излязох от „Хедж“. По това време дружеството имаше 85 млн. лв. кредити от КТБ. Преди да си тръгна, с протокол предадох всички документи на фирмата на Бисер Лазов“, разказа пред съда Андреева. „А защо не ги дадохте на мен, аз представлявах Цветан Василев?“, попита неговият адвокат Лазар Карадалиев. „След като ни извикахте и ни казахте, че поемате нещата, при вас достъпът беше ограничен. Не ви познавам. Познавам Бисер Лазов, който ми беше шеф и акционер в дружеството“, отвърна Андреева.