Спипан с монети от ІV в преди Христа се размина с пробация

Спипан с монети от ІV в преди Христа се размина с пробация

Спипан в хода на спецакция за пресичане на иманярството и търговията с културно-исторически ценности преди 13 месеца жител на село Нова махала, община Николаево, се размина с престой зад решетките.

Задържаният с металотърсач и 118 монети и артефакти от различни епохи на 25 октомври 2018 година Станислав И.Ботьоолу  е сключил споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор, което на 11 декември е било одобрено от състав на старозагорския окръжен съд.

По силата на споразумението новомахленецът ще премине през 10-месечна пробационна процедура при която  на всеки две седмици ще трябва да удостоверява , че живее на постоянния си адрес и да се среща със служител на пробационната служба.

В полза на държавата се отнемат 12 сребърни монети „парион“ от ІV в пр. Христа на обща стойност 600 лв . Отнемат се още сребърна монета от ІІ век с образа на император „Марк Аврелий" и бронзова с лика на император Констант от средата на ІV в, различни бронзови пръстени и метални кръстове от средновековието.Към тях са прибавени и други артефакти, които са движими културно-исторически ценности , но не са придобити в резултат на незаконни разкопки.288 лв ще трябва да заплати за извършените нумизматични експертизи 49-годишният Станислав , който е със средно образование, ерген и няма осъдителни присъди до задържането му.

Според жители на Нова махала мъжът се „разболял“ по диренето на иманета преди десетина години, буквално през вечер нарамвал детектора и копачката и ровел из региона. По време на спецакцията през есента на 2018 година Станислав беше задържан с двама негови авери от близкото село Зимница: 30-годишният Илия Данчев и 41-годишният Емил Симеонов, от които бяха иззети два металдетектора и 37 монети от античността.

Конфискуваните артефакти по решение на съда ще бъдат предоставени на старозагорския регионален исторически музей.Сребърните монети са били сечени в далечната древност в град Парион, пристанище  в района на днешния Чанаккале /Турция/на брега на Дарданелите.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.