Спипаха двама преподавали в УНСС в плагиатство

Спипаха двама преподавали в УНСС в плагиатство

Комисията по академична етика спипа двама преподаватели в Университета за национално и световно стопанство в плагиатство. Това става ясно от доклади до просветния министър Красимир Вълчев.

Първият уличен в плагиатство е гл. ас. д-р И. П. Ж.-Р. Причина за сигнала са публикации в обявен от УНСС конкурс за заемане на академична длъжност „доцент“ по научна специалност „Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност“, публикуван в ДВ, бр. 99/17.12.2019 г., както и наличието на конфликт на интереси при формирането на състава на научното жури по реда на ЗРАСРБ. Членовете на комисията единодушно възприемат мнението, че в авторските части/ глави на колективната монография и в учебника на И. П. Ж.-Р., с които тя участва в конкурса за академичната длъжност „доцент“, е налице плагиатство по смисъла на § 1, т. 7 от Допълнителните разпоредби на ЗРАСРБ. В своето становище – отговор на становищата на арбитрите, И. Ж.-Р. обаче оспорва допустимостта на сигнала за осъществено от нея плагиатство, както и действията на Министерството на образованието и науката, включително на Комисията по академична етика, по неговата проверка.

Вторият сигнал е за извършени закононарушения – плагиатство в представени за оценяване публикации от доц. д-р Е.В.В., в обявен от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) конкурс за заемане на академична длъжност „професор“ по специалност „Политология: теория на международните отношения и проблеми на икономическата сигурност“, професионално направление 3.3. „Политически науки“, за нуждите на катедра „Международни отношения“ към факултет „Международна икономика и политика“, обявен по решение на Академичния съвет No 5/04.12.2019 г. и публикуван в ДВ, бр. 99/17.12.2019 г., както и нарушения при провеждането на конкурсната процедура. След като Комисията по академична етика разглежда всички документи, становища и мнения оглед на разгледаните документи, тя стига до заключението, че в процедурата по конкурса за академичната длъжност „професор“ доц. Е.В. е допуснала, осъществила плагиатство по смисъла на дефиницията на § 1, т. 7 от Допълнителните разпоредби към ЗРАСРБ.

На основание на настоящите доклади министърът на образованието и науката следва да запознае ръководството на УНСС с резултата от извършената проверка. В срок до два месеца пък вуза трябва да уведоми Министерството на образованието и науката за предприетите мерки срещу двамата преподаватели, уличени в плагиатство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.