Спете спокойно, олигарси! Съдът на Лозан Панов ви брани

Спете спокойно, олигарси! Съдът на Лозан Панов ви брани

„Комунизмът си отива! Спете спокойно, деца“, припяваше успокоително „Подуене блус бенд“ в началото на демокрацията. Уви, 30 години по-късно рефренът нито е успокоителен, нито актуален.

Комунизмът не си отиде, а мимикрира. В задкулисие, държащо държавата в плен на мрежата си.

Червената номенклатура от соца бе заменена от хранениците си при Прехода. Също червени отвътре, но представящи се за „евроатлантици“ отвън. За заблуда на противника – в лицето на обществото ни и партньорите на страната ни от ЕС и НАТО.

А рефренът е пренаписан. Печално, тъжно и срамно.

Пронумерова го и го прошнурова официално решението на състав на Специализирания наказателен съд (виж тук) – институцията, призвана да раздава възмездие над организирани престъпни групи, с което всички подсъдими по делото EVN, ощетило според прокуратурата и вещите лица по процеса държавната хазна с над 20 млн. лева, бяха обявени за невинни. Воглаве с милионера от бандитската приватизация на Костов, розовобузестия олигарх, който под прикритието на „бяла якичка“ загроби цял курортен град и разби стотици човешки съдби - Иво Прокопиев. С лично посочените от него бивши министри на финансите и икономиката и енергетиката в първия кабинет „Борисов“ - Симеон Дянков и Трайчо Трайков (бел.р. - последният се оказа и притежател на акции в перлата в империята на Прокопиев, построена върху съсипани човешки животи - „Каолин“). И с ръководството на дъщерната му фирма „Булброкърс“, която хем е прибрала мастита комисиона като посредник по продажбата на миноритарния държавен дял в електроразпределителното дружество EVN-България, хем според експертизите е манипулирала търга в полза на купувача, използвайки руска система, незащитена от намеса и атаки. Звучи ли ви справедливо? Не, разбира се. Защото не е.

Защото преди 30 години избрахме друг път, а продължаваме да се въртим в омагьосания кръг на невинните престъпници грабители, които стигнат ли до съдебна зала, се оказват по-чисти от снежинки. Макар банковите им сметки да са напълнени с нашите пари, на данъкоплатците в тази държава.

Защото въпреки очакването на обществото ни най-сетне да има справедливост, тя бе наритана в ъгъла на съдебната зала.

За пореден път. И за съжаление, със сигурност не за последен.

Защото с оправдателните присъди задкулисието победи държавността и доказа нагледно, че претендиращата за независимост съдебна система, а с нея и демокрацията ни, всъщност са брутално уязвими на манипулации и натиск. На груб, манипулиран и построен изцяло на лъжи медиен натиск, упражнен от Прокопиев, на цената на очернянето на България зад граница. Натиск, с който подсъдимият олигарх за пореден път доказа, че за него свободата на словото не е ценност, а разменна монета за собствените му интереси. Медиите - щит за прикриване на престъпленията му. А журналистиката е ни повече, ни по-малко писане по опорки и аплодиране по команда. Не ценност, а вещ. Материален „актив“, който вече веднъж заложи срещу банков кредит и като нищо пак ще заложи предвид информациите, че отново е затънал в дългове. Материален актив, който може да няма нищо общо с всички дела, водени срещу разградския олигарх, но Прокопиев използва като знаме, за да си уреди индулгенция за престъпленията.

Защото оправдателните присъди показаха за пореден път и друго - че съдебната система, а с нея и демокрацията ни, всъщност са и брутално зависими. От същата тази задкулисна мрежа, основен играч в която е именно Прокопиев, точеща от години обществените ресурси и ограбваща джобовете ни, която е пуснала пипала навсякъде. И държи в окови Темида благодарение на Лозан Панов – носещ титлата на съдия №1, но всъщност играещ ролята на наместник на олигарсите начело на съдебната система.

Кукла на конци от мъпет шоу, прокарваща техните интереси

и държаща в плен от тяхно име правосъдието през съдии по цялата верига на Темида, пред гневните погледи на всички ни.

И докато този наместник е там, олигарсите ще могат да са спокойни, че ще бъдат недосегаеми за справедливостта и закона. А възмездието най-вероятно ще си остане химера. И за ограбените от розовобузестия каолинов крал, помпал сметките ни за ток. И за хилядите вложители в КТБ, ужилени от източилия милиарди от трезора и превърнал го в истинска финансова пирамида банкер беглец Цветан Василев. И за очакващите възмездие за финансовите далавери на фармацевтичния бос Огнян Донев, който вече бе оправдан на първа инстанция. И за хората, очакващи справедливост за стореното от подведения под отговорност по 18 обвинения от целия спектър на Наказателния кодекс хазартен бос Васил Божков. Нищо че той сам свали маската си на "честен бизнесмен", демонстрирайки, че е ни повече, ни по-малко мафиот, като пусна "опашка" да следи наблюдаващия прокурор по делото му Ангел Кънев и след това публично го заплаши, публикувайки част от снимките - доказателство за това незаконно следене.

Защото дори някой от тях да бъде обявен за виновен противно на желанието на задкулисието на някоя от предните съдебни инстанции, рано или късно ще стигне до Върховния касационен съд, председателстван от Панов.

Защото актуалният рефрен вече е: Спете спокойно, олигарси! Съдът на Лозан Панов ви брани...

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.