Актуално проучване от последните часове показва, че българите стават все по-малко меркантилни. Дори да е така, което може само да ни съмнява, наличието на финансовата грамотност на по-голямата част от обществото все още не е висока. Повечето хора изобщо не спестяват по една или друга причина, а дори и да искат да спестят, им липсват елементарни познания относно това как да го правят по възможно най-разумен начин.

Съществуват две правила на спестяванията, които може да ни осигурят спокойствие. Първото: не поверявайте своята финансова сигурност изцяло в чужди ръце, дори това да са ръцете на доказани професионалисти. Най-честата грешка е да разчитаме единствено на държавата, която управлява пенсионния ни фонд в НОИ. Единствените други спестявания, които повечето хора в наши дни имат, са вноските, които постъпват в индивидуалните им партиди в частните пенсионни фондове, където ги осигурява техният работодател. Много хора дори не разчитат на такива фондове, а само и единствено на държавния пенсионен модел, което е много голяма грешка. В крайна сметка успешното спестяване не изисква изключително сложни стратегии и инвестиции, че да нямаме избор освен да се доверим на професионални експерти. То изисква единствено някои елементарни познания по икономика и финанси, с които всеки човек може сравнително бързо да се сдобие в свободното си време.

След придобиването на познания идва логично ред на второто правило на спестяването: инвестирането. Дори трупането на пари под матрака на практика представлява инвестиция в съответната валута, в която са деноминирани тези пари. Именно по този начин трябва да разсъждаваме, когато заделяме пари в брой, дори когато ги слагаме на влог в банката. Когато се научим да гледаме на всяка форма на спестяване по този начин, въпросът, който трябва да си зададем, е следният - смятаме ли, че възвращаемостта на нашата инвестиция ще е достатъчно голяма, за да покрие нашите нужди? Една от причините обикновеното трупане на валута вкъщи да е лош метод на спестяване в наши дни е наличието на постоянна инфлация.

Но как да спестявате ефективно?

1. Проследете разходите си

Записвайте всяко нещо, което купувате и проследете парите си в края на месеца. Анализът на доходите ви ще покаже, че вероятно ще откриете нещо, за което не знаете, че харчите парите си или ще откриете излишни харчове. Планирайте внимателно разходите, които се повтарят, като ипотеката всеки месец. Експерти в кредитирането съветват разговор със служители в банката ви с цел рефинансиране или промяна на условията към сегашния кредит на две години. Без значение дали са за ипотека, наем, кола или карта за фитнес - проверете дали тези сметки не могат да се оптимизират. Важно е да се мисли за тези неща като голям брой разходи, за които трябва да се спестят пари, вместо да се възприемат като месечна сметка.

2. Установете ясни цели

Важно е да знаете от какво имате нужда и какви цели си поставяте. Ако имате половинка и обмисляте пoĸyпĸaтa нa нeдвижим имoт, мoжeтe дa зaпoчнeтe oтзaд нaпpeд т.е. зaпoчнeтe oт тoвa, имoт нa ĸaĸвa cтoйнocт мoжeтe дa cи пoзвoлитe и тoгaвa дa пpeминeтe ĸъм тъpceнeтo. Ha пъpвo мяcтo e дoбpe дa имaтe cпecтeни cpeдcтвa зa пoĸyпĸaтa. Cпeциaлиcтитe пpeпopъчвaт, дa cтe зaдeлили 20% oт cтoйнocттa нa имoтa, пpeди дa пpибeгнeтe дo пoĸyпĸa нa ĸpeдит. Ако мечтанията дом струва 100 000 лева, тогава ще са ви необходими 20 000 лева, които за да спестите на равни вноски ще ви отнеме 5 години или 60 месеца.

3. Бъдете внимателни, когато харчите

Научете се да различавате нещата, които ви "трябват" и "искате". Бъдете внимателни за всяка покупка, която правите. Импулсивно хората си купуват от сладолед до нов телефон в рамките на няколко часа. Натрупването на богатство или поне стабилност във финансите често е свързано с усърдното спестяване и със съзнателното правене на разходи. Но и не следвайте тълпата, защото не всичко може да се оптимизира до крайност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нова мода: С потребителски кредити погасяват ипотеки

Летните месеци освен време за отпуски ни дават свобода да управляваме малко повече средства заради кратката липса на преобладаващите разходи за плащане на сметки към монополисти. В това време е удобният момент да оптимизираме бюджета си откъм дългове.

Пет лесни начина да пестите от гориво

Истинският летен сезон чука на вратата, някои вече направиха по една почивка на родното море или по-скоро Гърция и вече искат още, а останалите също подготвят джапанките за сака, но без билет за влака, а пълен резервоар с гориво. Подготвихме няколко практични съвета не само за пътя към плажа, като числото пет го избрахме за прегледност, за да не ви натоварваме в понеделник.

Загубихте работата си: кога имате право на парично обезщетение за безработица

Уволнен, съкратен или просто ви е омръзнало от шефовете ви и сте решили да си вдигнете шапката далече от работата в търсене на ново място. На всеки се случва да си смени работата, но ето какво трябва да знаете как ви помага държавата в различните случаи, за да си осигурите поне малко спокойствие преди да се върнете отново на коня.