Спестяваме повече пари, теглим по-малко заеми (ОБЗОР)

Спестяваме повече пари, теглим по-малко заеми (ОБЗОР)

Печалбата на трезорите се стопи с една четвърт за три месеца

Депозитите в банковата система ще продължат да се увеличават заради епидемията, докато кредитната активност ще се забави, прогнозират в тримесечния си бюлетин от Асоциацията на търговските банки.

Тази тенденция е вследствие на забавената икономическа активност заради кризата от COVID-19.

Средните лихвени проценти по новодоговорените кредити и срочни депозити задържат достигнатите ниски стойности, отчитат от асоциацията. Средният лихвен процент по потребителските кредити в левове към края на юни се понижава до 7,6%, спрямо 7,66% в края на първото тримесечие на 2020 г. По потребителските кредити в евро лихвените проценти към края на юни спадат до 3,36% в сравнение с 4,43% три месеца по-рано. В края на второто тримесечие на 2020 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове остава без промяна при 2,91% в сравнение с края на първото тримесечие на годината. За същия период средният лихвен процент по жилищните кредити в евро се повишава минимално до 3,53% от 3,48%

Към края на юни 2020 г.

при новите депозити в левове за домакинства има спад на лихвените проценти

на тримесечна база до 0,10% от 0,12% към края на март т.г. По новодоговорените депозити в евро има понижение до 0,09% от 0,10% спрямо края на първото тримесечие на 2020 г. В края на второто тримесечие средният лихвен процент по депозити за фирмите в левове намалява до -0,05% от 0,02%, колкото беше към 31 март 2020 г. По депозитите в евро за компаниите БНБ отчита средна стойност от 0,01% в края на юни 2020 г. спрямо -0,03% в края на март 2020 г.

За второто тримесечие на 2020 г. банковият сектор отчита нетна печалба в размер на 219 млн. лв., което представлява спад от 26% на тримесечна база. От асоциацията отчитат, че приходите им от лихви от кредити намаляват, докато разходите им за лихви по депозити се увеличават.

Приходите на банките от такси и комисиони също намаляват

спрямо първото тримесечие и спрямо миналата година. Нетният доход от такси и комисиони формира 23% от общия оперативен нетен доход при 32% средно за Европа.

Банките у нас правят повече провизии спрямо голяма част от тези в други държави. Общата капиталова адекватност и базовият собствен капитал са много над изискуемите регулаторни равнища и над средната стойност на тези показатели в Европейския съюз. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.