Спестихме с над 10% повече това лято

Напук на пандемията и инфлацията

Спестихме с над 10% повече това лято

Депозитите на домакинствата наполовина на БВП на страната

Напук на пандемията от коронавирус и инфлацията българите продължаваме да спестяваме повече. Последните данни на Българска народна банка (БНБ) сочат, че в края на август депозитите на домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД), в т.ч. спортни клубове, фондации, сдружения и пр., нарастват с приблизително 11 на сто спрямо същия период година по-рано.

Така общият показател е на стойност над 64 млрд. лв., или това са близо 50% от БВП на страната, става ясно от паричната статистика на БНБ. По този начин се продължава тенденцията на нарастване на спестяванията. За сравнение, през юли 2021 г. годишният темп на растеж на депозитите на този сектор е 11,2 на сто. Важно обаче е да се отбележи, че в сектора попада и кътаното в банките от НТООД, съответно е логично крайната сума да е по-голяма. При по-подробен прочит и анализ на статистиките на БНБ става ясно, че реално

по-малките депозити на домакинствата се изпаряват

Данните на БНБ за първата половина на годината показват, че на тримесечна база депозитите до 10 000 лв. намаляват. „Условията, които налага кризата, принуждават хората, които са загубили или са намалили своите доходи, да прибягнат към спестявания. В случай на нужда със сигурност ще прибегнем към тях. Все пак това са спестявания и за такива цели", коментира финансовият анализатор Иван Стойков, цитиран от БНР. В същото време по-големите депозити също намаляват, но заради съвсем друга причина – хората с повече заделени средства ги насочват към

инвестиция в недвижими имоти

"Това са хора с по-дълги спестявания, с по-високи доходи и с по-големи възможности. Отливът, който се реализира на такъв размер депозити, една много голяма част от него отива на имотния пазар", уточни Стойков.

Иначе статистиките на централната банка показват още, че кредитният пазар у нас продължава да бъде активен, особено в частта жилищни заеми. В края на август кредитите за домакинства и НТООД са на стойност близо 28 млрд. лв. (21.6% от БВП). Спрямо същия месец на миналата година те се увеличават с 11.5% при 10.8% годишно повишение през юли 2021 г.. Само ипотечните кредити са 13.336 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 15.8% при 15.1% годишно увеличение през юли. Потребителските заеми пък възлизат на 12.878 млрд. лв. и се увеличават с 9.8% спрямо август 2020 г. при 9.3 на сто годишно повишение месец по-рано.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.