СПЕСТЯВАНИЯ: Какво да правим с парите си при инфлация? (+БОНУС)

СПЕСТЯВАНИЯ: Какво да правим с парите си при инфлация? (+БОНУС)

Когато стойността на общата икономика намалява, големият брой хартиени пари се обезценява и се получава инфлация, която повишава цените на пазара, за да компенсира обезценените хартиени пари. За съжаление България често заема челните места на европейските класации по висока инфлация.

Националната статистика отчита, че тазгодишната инфлация е 3%, като най-голям ръст се наблюдава при хранителните стоки. Поскъпването на храните е причина за рекордния ръст на инфлацията от началото на пандемията. Опасенията са, че по-високите цени на горивата и на електроенергията могат да доведат до допълнителен ръст в цените на основните храни през есента и зимата.

Финансовите стимули покрай COVID-19 също могат да станат причина за бурна инфлация, която ще усетим по-късно в бъдещето. Затова, ако имате спестявания, е добре отсега да помислите в какво да ги вложите, за да не бъдат „изядени“ от инфлацията.

Доходността от банковите депозити отдавна е минало и те вече не са решение за нашите спестявания. Алтернативата е една – да инвестираме в активи, различни от кеш, за да защитим спестяванията си с потенциал да ги увеличим.

Как да защитим парите си при инфлация 

Може да изберете защита чрез „реални“ активи. Докато търсите устойчиви на инфлация инвестиции, имайте предвид, че никоя инвестиция не е изцяло защитена от инфлация. Те ви осигуряват известна защита, но не и 100%-ова.

Някои неща имат присъща стойност. Без значение колко слаба или силна е валутата, която използвате за плащане, основната стойност остава сравнително постоянна. Такива активи са недвижимите имоти и благородните метали.

Някои хартиени активи също предпазват от инфлация, въпреки че го правят чрез по-изкуствени средства, например като Министерството на финансите коригира стойността на защитените от инфлацията ценни книжа.

Покупка на недвижим имот

Хората се нуждаят от покрив над главата си и ще плащат жилищните наеми, каквито и да са те. Имотите, които се купуват с цел отдаване под наем, предлагат стабилност – ежемесечен пасивен доход и данъчни предимства, но най-вече защита от инфлация. Като собственик на имот под наем, вие можете да повишавате наема всяка година, за да сте в крак с пазарните цени, които обикновено надвишават инфлацията. Всъщност наемът се оказва един от най-важните двигатели на инфлацията. Това прави наемните имоти основна инвестиция в борбата с инфлацията.

Ако все още нямате собствено жилище, покупката на такова ще ви предпази от обезценяване на спестяванията. Собствениците на жилища с ипотека с фиксирана лихва са защитени от инфлация, поне за разходите за жилище. Дори нещо повече – инфлацията им помага, като намалява стойността на месечните ипотечни вноски. Погледнато исторически, ръстът в цените на недвижимите имоти изпреварва инфлацията почти всяка година, като средногодишният темп е между 4 и 5%. Освен това, вие имате почти пълен контрол върху този актив и при драстично обезценяване на местната валута, можете да го продадете в друга, по-стабилна.

Имотна инвестиция чрез фондовите пазари

Има още една възможност за инвестиции в недвижими имоти, която също може да има своите предимства пред физическата покупка на имот. Това е инвестиция в недвижим имот чрез фондовите пазари. Подобен тип инвестиция в недвижим имот можете да направите чрез покупка на: акции на компании за недвижими имоти; борсово търгувани фондове (ETF-и), инвестиращи в недвижими имоти; инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITs); групово (споделено) финансиране (crowdfunding) на недвижими имоти.

Cypoвини

Bcичĸo oĸoлo нac e нaпpaвeнo oт cypoвини и тe игpaят вaжнa poля в eжeднeвиeтo ни. Ha пpaĸтиĸa вceĸи e пoд влияниeтo нa пaзapa нa cypoвини – чpeз цeнaтa, ĸoятo плaщaтe, зa дa зapeдитe ĸoлaтa cи c гopивo, дo цeнaтa нa чaшa ĸaфe в близкото ĸaфeнe, и paзмepът нa eжeмeceчнaтa ви cмeтĸa зa тoĸ.

Cъщecтвyвaт тpи гpyпи cypoвини: мeтaли, ceлcĸocтoпaнcĸи и eнepгия. Meтaлитe, извecтни oщe ĸaтo „твъpди“ cypoвини, мoгaт дa бъдaт paздeлeни нa двa пoдceĸтopa – индycтpиaлни мeтaли, ĸaтo мeд, ниĸeл, oлoвo и aлyминий; и блaгopoдни мeтaли, ĸoитo вĸлючвaт злaтo, cpeбpo, плaтинa и пaлaдий. Ceлcĸocтoпaнcĸитe cypoвини мoгaт дa бъдaт paздeлeни нa тpи пoдĸaтeгopии – мeĸи cypoвини, ĸaтo ĸaĸao, ĸaфe и зaxap; зъpнo и мacлoдaйни ĸyлтypи, ĸaтo цapeвицa, пшeницa и coя; и дoбитъĸ. И нaĸpaя, имa и eнepгийни cypoвини, ĸoитo ca пpeдимнo нeфт и природен гaз.

Инвecтициитe в cуровини ca по-cлoжни и тpaдициoннo ce ocъщecтвявaт c фючъpcи нa cтoĸoвитe пaзapи. Тoвa e сравнително тpyднo зa paзбиpaнe oт по-неопитните инвecтитopи, ĸaтo чecтo изиcĸвa и знaчитeлни пo paзмep инвecтиции, но зa щacтиe e възмoжнo шиpoĸo инвecтиpaнe в cуровини чpeз индeĸceн фoнд.

Злато

Златото винаги е било уважавано в целия свят заради своята рядкост, стойност и богата история. В сравнение с хартиената валута, монети или други видове активи златото е запазило стойността си през годините и хората го използват като начин да предадат богатството си от едно поколение на друго.

Инвестицията в злато много често се използва за защита от инфлация. Когато стойността на валутата се понижава, хората започват да губят доверие в нея и търсят други възможности за съхраняване на капитала си като златото е едно от първите в списъка. Освен това ценният метал поскъпва при геополитическа или икономическа несигурност, ниски лихвени проценти и слаб щатски долар. Това прави златото актив-убежище, който е много търсен при глобална несигурност.

Основните възможности са да инвестирате в злато са: инвестиционно злато (физическа покупка); фючърси на злато; договори за разлика (ДЗР) на злато; акции на миннодобивни компании, добиващи злато; борсово търгувани фондове (ETF-и), инвестиращи в злато.

TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities)

Физическите или „реалните“ активи не са единствения начин да се предпазим от обезценяване на нашите спестявания. Американското правителство издава специални инструменти, които се индексират спрямо инфлацията в САЩ и по своето същество представляват облигации. Но за разлика от тях, главницата се променя, за да отрази нарастването на цените на потребителските стоки, а доходността остава фиксирана.

TIPS се издават със срок от 5, 10 или 30 години и са активи с нисък риск, съответно и доходност. Тъй като директната покупка на тези инструменти от българи е почти невъзможна, те могат да бъдат придобити чрез борсово търгувани фондове на някоя европейска борса. Въпреки положителните страни на този тип облигации, те имат един основен недостатък – при отрицателна инфлация (дефлация), главницата се намалява и става под номинала. С TIPS няма да забогатеете, но поне ще спасите спестяванията си в период на покачване на цените. 

Акции на растежа

Трябва да отбележим, че ориентираните към растежа акции са такива, чиято привлекателност идва от потенциала за повишаване на цените, за разлика от акциите, ориентирани към доход, които плащат високи дивиденти. Това няма нищо общо с растежа спрямо стойностите на ценните книжа.

Компаниите, които могат да повишат цените си заедно с инфлацията и да поддържат печалбите си, обикновено оцеляват отлично по време на инфлационните периоди. Например, дори ако разходите за суровини на хранителните компании нарастват по време на инфлацията, те обикновено могат да преминат през този период без да отчетат загуби. Същата логика важи за много отрасли, които предоставят основни стоки и услуги. Такива сектори са: хранителни стоки, грижа за здравето, енергия, строителни материали, технологии.

Ценните книжа, ориентирани към доход, които плащат солиден дивидент, може да не се справят, тъй като дивидентите обикновено не успяват да растат успоредно с инфлацията. Инвеститорите в дивиденти също биват засегнати от редовните данъци върху доходите, което допълнително намалява реалната стойност на тези дивиденти. 

Криптовалути

Отскоро се счита, че някои криптовалути, като биткойн, могат да ви предпазят от инфлация. Криптовалутите имат няколко предимства пред държавните фиатни валути (тези, които не са подкрепени със злато или други реални стоки). Правителствата, които искат да управляват дълга си чрез отпечатване на повече пари, не могат да манипулират криптовалутите. Вместо това паричното предлагане на криптовалути зависи от тяхната собствена логика.

Проблемът с криптовалутите е, че не е ясна основната им стойност. Има някаква присъща стойност в анонимната валута, която не се контролира от никое правителство. Освен това в момента никой не знае криптовалутите как ще се държат при висока инфлация, защото все още не са преживели такава. Тяхната висока волатилност и това, че засега не се използват за основното им предназначение – разплащания, прави криптовалутите повече спекулации, отколкото инвестиции.

БОНУС: Кои държави признават биткойни


Съединените щати заемат като цяло положителна позиция към биткойните, въпреки че няколко държавни агенции работят за предотвратяване или намаляване на използването на биткойни за незаконни транзакции. Известни бизнеси като Dish Network (DISH), Microsoft, Subway и Overstock (OSTK) приветстват плащането в биткойни. Цифровата валута също си проправи път към американските пазари на деривати - добавяйки към своята легитимност. Мрежата за изпълнение на финансовите престъпления на Министерството на финансите на САЩ (FinCEN) издава насоки за биткойните от 2013 г. Министерството на финансите определя биткойните не като валута, а като бизнес за парични услуги (MSB). Това го поставя под Закона за банковата тайна, който изисква борсите и процесорите на плащания да се придържат към определени отговорности като отчитане, регистрация и водене на документация. В допълнение биткойнът е категоризиран като собственост за целите на данъчното облагане от Службата за вътрешни приходи (IRS).

Подобно на южната си съседка, САЩ, Канада поддържа принципно щадяща биткойн позиция, като същевременно гарантира, че криптовалутата не се използва за пране на пари. Биткойнът се разглежда като стока от Канадската агенция за приходите (CRA). Това означава, че транзакциите с биткойн се разглеждат като бартерни сделки, а генерираният доход се счита за бизнес доход. Данъчното облагане също зависи от това дали лицето има бизнес за покупко-продажба или се занимава само с инвестиции. Канада смята, че обменът на биткойни е бизнес за парични услуги. Това ги поставя под правомощията на законите за борба с изпирането на пари (AML). Борсите трябва да се регистрират в Центъра за анализ на финансовите транзакции и отчети на Канада (FINTRAC), да докладват за всякакви подозрителни транзакции, да спазват плановете за съответствие и дори да водят определени записи.13 Освен това някои големи канадски банки са забранили използването на техните кредитни или дебитни карти за биткойн транзакции.

Подобно на Канада, Австралия не счита биткойн нито за пари, нито за чуждестранна валута, като Австралийската данъчна служба (ATO) го управлява като актив за целите на данъка върху капиталовата печалба. На 22 октомври 2015 г. Европейският съд (ЕС) постанови, че купуването и продажбата на цифрови валути се счита за доставка на услуги и че това е освободено от данък върху добавената стойност (ДДС) във всички държави-членки на Европейския съюз (ЕС) . Освен това някои отделни държави от ЕС също са разработили свои собствени биткойн позиции.

Във Финландия Централният данъчен съвет (CBT) даде на биткойн статут на освободен от ДДС, като го класифицира като финансова услуга. Биткойнът се третира като стока във Финландия, а не като валута. Федералната държавна служба за финанси на Белгия също направи биткойн освободен от ДДС. В Кипър биткойните също не се контролират или регулират.

Органът за финансово поведение (FCA) в Обединеното кралство има пробиткойн позиция и иска регулаторната среда да подкрепя цифровата валута. Биткойнът е под определен данъчен регламент в Обединеното кралство

Националната агенция за приходите (НАП) на България също така е въвела биткойн в съответствие със съществуващите си данъчни закони.

Ел Салвадор е единствената държава в света, която допуска биткойн като законно платежно средство. През юни 2021 г. конгресът на страната одобри предложението на президента Наиб Букеле официално да приеме биткойн като начин на плащане.

Докато биткойнът е приветстван в много части на света, няколко страни са предпазливи поради неговата волатилност, децентрализиран характер, възприемана заплаха за сегашните парични системи и връзки с незаконни дейности като трафик на наркотици и пране на пари. Някои държави направо забраниха дигиталната валута, докато други се опитаха да отрежат всякаква подкрепа от банковата и финансовата система, необходима за нейната търговия и използване.

Биткойнът по същество е забранен в Китай. На всички банки и други финансови институции като платежни процесори е забранено да извършват сделки или да се занимават с биткойн. Обменът на криптовалута е забранен.18 Правителството предприе репресии срещу миньорите. Биткойнът не е регулиран в Русия, въпреки че използването му като плащане за стоки или услуги е незаконно. Правителството на Виетнам и държавната му банка поддържат, че биткойнът не е легитимен начин на плащане, въпреки че не е регулиран като инвестиция.

El Banco Central de Bolivia забрани използването на биткойн и други криптовалути. Колумбия не позволява използването или инвестициите на биткойн. Биткойн и други криптовалути бяха забранени в Еквадор с мнозинство от гласовете в националното събрание.

Въпреки че биткойнът е на възраст над 10 години, много държави все още нямат изрични системи, които ограничават, регулират или забраняват криптовалутата. Децентрализираният и анонимен характер на биткойните предизвика много правителства как да разрешат законно използване, като същевременно предотвратяват престъпни сделки. Много страни все още анализират начини за регулиране на криптовалутата. Като цяло биткойнът остава в правна сива зона за голяма част от света.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.