Общо 21 души от Центъра за спешна медицинска помощ в Русе ще изтеглят заявленията си за напускане, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Днес той бе в крайдунавския град, за да се срещне с екипа на центъра по повод на създалото се през последните две седмици напрежение. На 12 март т.г. 27 фелдшери и 17 шофьори подадоха оставки, от които 23 бяха изтеглени в първите работни дни на новия директор д-р Иванка Маринова.

Работещите в центъра са поставили искането си за преминаване на 7-часов работен ден. Пенков коментира, че спешните медици в Русе са единствените в страната, които работят 8 часа. Той увери, че до две седмици ще бъде факт заповедта на д-р Маринова, а от 1 май т.г. спешните медици в Русе ще работят с един час по-малко на ден, както останалите си колеги от другите спешни центрове.

Поставен е бил въпросът и за увеличение на заплатите. Пенков посочи, че през последните три години заплатите на работещите в Спешна помощ са увеличавани с по 10 на сто ежегодно, така ще бъде и през 2020 г. Бюджетът на центъра в Русе е завишен през 2019-а с 9,83 процента, което е с около 280 000 повече.

Относно исканията за незабавни мерки срещу агресията към медиците, Пенков коментира, че Министерството на здравеопазването работи в тясно сътрудничество с МВР и с прокуратурата за ограничаване на тези случаи.

„Изключителни професионалисти и отговорни хора. Ще продължат да спасяват русенци“, изказа удовлетворението си от срещата с екипа Пенков.

Относно назначената от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев проверка в центъра, Пенков отговори, че резултатите от нея още не са готови.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Много храмове в Русенската епархия ще останат затворени

Благодатният огън идва в Русе от Гюргево

Много храмове в Русенската епархия ще останат затворени

На Велика събота Благодатният огън ще пристигне в Русе от Гюргево. За поредна година Русе и почти цяла Североизточна България ще получат частица от пламъка от Румъния. Тази практика се наложи заради близостта със столицата Букурещ и благодарение на доброто сътрудничество с епископията в Гюргево.

Проиграха ситуации с откриване на радиоактивни и химически вещества

Български и румънски екипи участваха в учение „Дунав 2019“

Проиграха ситуации с откриване на радиоактивни и химически вещества

Български и румънски екипи участваха в съвместно учение край Русе, при което проиграха ситуации с откриване на неизвестни радиоактивни и химически вещества.