Спешна помощ за починалия от Елин Пелин: Смейството му няколко пъти отказва да бъде приет в болница

Спешна помощ за починалия от Елин Пелин: Смейството му няколко пъти отказва да бъде приет в болница

Семейството на починалия преди няколко дни мъж от Елин Пелин на няколко пъти отказва да бъде приет в болница. Това обясниха от Спешна помощ и дадоха подробности и хронология във връзка със смъртта на мъж, починал по думите на близките му след отказ да бъде приет в болница.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска обясни, че не за първи път ги обвиняват във всички земни грехове и допълни, че става дума за тежък инцидент с фатален край - почина 62 годишен мъж от Елин Пелин. От Спешна помощ не приемат обвиненията за немарливост и че не са си свършили работата.

Сунгарска обясни, че за малко повече от 20 дни екип на спешна помощ е посещавал пациента 6 пъти, като тя показа и документи за тези посещения. Първият е бил на 7 ноември, като през деня се е наложили отново да дойде втори екип.

"Първият път се установява, че има гастритен проблем, който не изисква хоспитализация. Същият ден, няколко часа по-късно, се вика екип със същите оплаквания. Колегите са предложили хоспитализация, която е отказана”, обясни Сунгарска. По думите й през следващите няколко дни- на 11 ноември при пациента също е изпращана линейка на Спешна помощ и отново е отказана хопситализация.

„Следващото повикване е на 18 срещу 19 ноември. "Екипът от филиала в Елин Пелин се отзовава. Пациентът отново отказва да бъде хоспитализиран, но въпреки това лекарят го убеждава да постъпи в болница, заради ниската му сатурация и пневмония. Пациентът е приведен в „Александровска болница”, обясни говорителят на Спешна помощ. От там в последствие са обясни, че пациентът трябва да бъде прехвърълен в отделение за гръдна хирургия. След множество усилия на другия ден от Спешна помощ транспортират пациента към такова отделение в "Софиямед", но по пътя се установява, че точно в това отделение има  пациент с положителен COVID тест и съответно не може да бъде приет там. "Така се оказваме с пациент в линейка, който няма къде да бъде хоспитализиран", каза Сунгарска. Тя допълни, че завеждащата на смяната провежда разговор с абсолютно всички болници, които имат такива отделение в София, но никъде няма възможност, той да бъде приет.

От спешна помощ обясниха още, че в последствие пациентът е върнат в дома му като е прехвърлен от софийска линейка към екипа във филиала в Елин Пелин.„ По думите й преди прехвърлянето е преценено дали  това е възможно спрямо състоянието му и двмаа лекари след като проследили показателите му преценили, че прехвърлянето е възможно. "Когато установихме, че пациентът е стабилен, потеглихме към дома му. Отне ни около 10 минути да го транспортираме. Лично пациентът ми даде номера на съпругата си, която да уведомим за пристигането ми. Пред дома му бяхме посрещнати от съпругата му, която с видимо агресивно поведение ни попита защо го връщаме. Обясних, че няма места в болниците в София”, разказа медикът, откарал пациента в дома му в Елин Пелин  д-р Диди Кацарова. По думите и в последствие са се събрали много хора в двора, които са се дъражали агресивно и са ги снимали с телефон. Тя увери, че през цялото време е поддържала вербален контакт с пациента. По думите й хората наоколо станли по- аресивни и се почувствала застрашена, се обадила на полицията. По думите й тъплата и е повдигнала и онела пациента и не е имала достъп до него в продължнеие на около 5 минути. много и буквлано им отнели. Дошлата полиция извикала втори патрул на ялсто и втори екип на Спешна помощ. Междувременно  пациентът видимо се влошил. С втория екип започнали да правят сърдечен масаж, спряла и дихателната дейност, но въпреки усилията на медиците пациентът умира.  „Направихме всичко възможно да спасим този човек въпреки цялата агресия срещу нас. Наложи се МВР да ни изкара от дома на пациента, защото беше опасно за нас. Бяхме заснемани по Facebook, обиждания и тн”, заяви Кацарова.

Лекарят и шофьорът на линейката в момента са в болнични след преживения стрес. Сега филиалът ни в Елин Пелин е с два екипа по-малко. Колежката от втория екип, която също се е отзовала на повикването, също е в болнични заради този случай, посочи Сунгарска. Тя призова да се изчака заключението от аутопсията. „Спешна помощ по никакъв начин не приема обвинението за неоказана медицинска помощ, обвиненията в немарливо отношение и всички други обвинения, изказани към нас”, каза Сунгарска.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.