Специализираният наказателен съд е дал скандално разрешение на разследвания за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да пътува до Москва, за да получи награда от президента на руската федерация Владимир Путин.

Обвиненията срещу Малинов са, че заедно с двама от руските покровители на банкера беглец Цветан Василев – олигарха Константин Малофеев и бившия дипломат Леонид Решетников, е правил план за увеличаване на руското влияние у нас. Парите за тази операция пък били обещани от Цветан Василев, който уверил руските си партньори, че ще им прехвърли активи за 500 млн. евро, купени с пари от КТБ.

Въпреки тези обвинения обаче Малинов е получил разрешение да пътува в периода 1 – 5.11.2019 до Москва. Това стана ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което се посочва, че заради допуснатите нарушения главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Инспектората на Висшия съдебен съвет. Писмото на обвинител №1 е адресирано както до главния съдебен инспектор Теодора Точкова, така и до председателя на спецсъда Мариета Райкова. Цацаров иска ИВСС да извърши проверка на съдия Андон Миталов от спецсъда,

който в разрез със закона

е разрешил пътуването

на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. Самият сигнал за законовите нарушения от страна на съдия Миталов е постъпил при Цацаров от наблюдаващия прокурор по делото срещу Миланов - Мария Макрелова.

Хронологията на събитията, посочена от държавното обвинение, е следната. От 10 септември т.г. Николай Миланов е на свобода срещу парична гаранция в размер на 50 000 лв. Освен това той има и наложена забрана за напускане пределите на България. Въпреки нея обаче Малинов успява да замине за Москва, благодарение на юридически трик. От изпратения от Цацаров сигнал става ясно, че съдът отменя частично забраната на Малинов да пътува в чужбина, въпреки че искането на адвокатите му е било друго. В същото време

магистратът е приложил процедура,

която обаче не е била поискана

от защитата на русофила и съответно съдът не може да я използва в това производство.

Сагата е започнала на 21 октомври, когато в спецсъда е постъпило искане от защитата на Малинов - адвокатите Димитър Вълчев и Лъчезар Таков - за отмяна на забраната на клиента им да напуска страната. Двамата посочват като причина за искането това, че русофилът е поканен на мероприятия за периода 1-5 ноември, организирани от Фонд "Руский мир" и Международния славянски съюз и връчване на правителствена награда. Подобна покана Малинов имал и за мероприятие в края на ноември 2019 г.

Седмица по-късно съдия Андон Миталов е постановил определение, с което "разрешава на Николай Симеонов Малинов ... да напусне пределите на Република България за времето от 01.11.2019 г. до 05.11.2019 г. включително". Определението е било окончателно. Според главния прокурор обаче съдия Миталов се е произнесъл по жалба срещу несъществуващ прокурорски отказ, с което е нарушил разпоредбата на НПК.

"Съдът е бил сезиран с искане за отмяна на мярката за процесуална принуда "забрана за напускане на пределите на Република България" - чл. 68, ал. 6 НПК. В рамките на това производство той

може да отмени забраната или

да остави искането без уважение

Вместо това съдия Миталов е разрешил на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната за определен период от време (01.11.2019 г. - 05.11.2019 г.), без да се произнася по направеното пред него искане за цялостна отмяна на мярката и без е надлежно сезиран, т.е. произнесъл се е по жалба срещу несъществуващ прокурорски отказ по чл. 68, ал. 4 НПК", пише в сигнала на Цацаров до ИВСС.

"На практика съдията се е произнесъл по реда на чл. 68, ал. 4 НПК - разрешение за напускане на страната за определен период от време, при действаща по принцип забрана по чл. 68, ал. 1 НПК. За да го направи обаче, е нужно обвиняемият или неговият защитник да са отправили такова искане до наблюдаващия прокурор, в срока по ал. 3 той да е отказал исканото разрешение и отказът му да бъде обжалван пред съда - чл. 68, ал. 4 НПК. Така искането е за отмяна на мярката по чл. 68, ал. 1 НПК, а произнасянето с цитираното определение - за еднократно разрешение за напускане на страна, като то е направено "директно",

без да има произнасяне на прокурор

под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ. Прави впечатление, че в мотивите на определението се сочи като ред за производството чл. 68, ал. 5 НПК и че предмет на разглеждане е депозирано "искане", което обаче впоследствие се определя като "жалба", смята още главният прокурор. Именно затова Цацаров предлага и извършването на проверка от ИВСС на организацията по образуването и движението на въпросното дело.

Междувременно стана ясно, че Малинов вече е в Москва, където руският президент Владимир Путин награди с орден "Дружба" редица чуждестранни граждани, сред които е и председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов, предаде ТАСС. Наградата си той е получил на церемония в Кремъл по случай руския Ден на народното единство. Орден "Дружба" се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.

Малинов е обвиняем от началото на месец септември, когато стана ясно, че е бил

подготвян пълзящ преврат

с крайна цел геополитически завой

и превръщането на България от прозападна държава с евроатлантически профил в сателит на Русия. Хората, заети с тази задача, били приближеният до Кремъл олигарх Константин Малофеев и съветският генерал от ГРУ ген. Леонид Решетников. Основен двигател у нас на „Плана България“, както условно е бил кръстен проектът, е бил бившият соцдепутат, ексиздател на партийния вестник на БСП „Дума“ и председател на движение „Русофили“ Николай Малинов, а за целите на реализирането на заговора са били прехвърлени активи за над половин милиард евро (1 милиард лева) от банкера беглец Цветан Василев. Това стана ясно от съвместно изявление на ръководствата на държавното обвинение, МВР и ДАНС. На него бяха дадени подробности около акцията на 9 септември, при която бяха обискирани 11 адреса, разпитани почти всички членове на ръководството на движение „Русофили“ и арестуван Николай Малинов. На Малинов бе повдигнато обвинение по главата „Престъпления срещу Републиката“ от НК. То е по чл. 105, ал. 1 и предвижда от 5 до 15 г. затвор за всеки, който се постави в услуга на чужда държава или чужда организация.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нито съм купувал, нито съм продавал, заяви кукловодът на задкулисието у нас

Костов наглее в ефир - поиска обществото да му се извини

Нито съм купувал, нито съм продавал, заяви кукловодът на задкулисието у нас

Бившият премиер и баща на бандитската приватизация у нас Иван Костов постигна нови висини в наглостта, след като заяви, че чака извинение от българското общество, защото го „набедило, че едва ли не е купил половината от продадените при приватизацията неща“.

Близо 84 000 социалисти с право да гласуват за лидер

83 848 са членовете на БСП, които ще имат право да участват и прекия избор на лидер на соцпартията на 26 април. Това стана ясно по време на заседанието на пленума на червената партия, който се провежда днес на „Позитано“ 20. За да бъде легитимен обаче, до урните трябва да отидат над 41 000 социалисти.