Спецслужбите решават кой да се  охранява, а не „Дневник“ и „Капитал“

Спецслужбите решават кой да се охранява, а не „Дневник“ и „Капитал“

Семействата на първите в държавата се пазят само при заплаха

Промените в Закона за НСО са продиктувани от ангажимента, който пое председателят на ДПС г-н Мустафа Карадайъ във връзка с дебата за службата. Беше задаван многократно въпросът за охраната на г-н Ахмед Доган, на г-н Делян Пеевски - колко струва на данъкоплатците. И колите, и техниката, всичко е закупувано и от почетния председател, и от охраняваните колеги, а не от НСО. Само заплатите са от службата, тъй като няма как да бъдат от нас.

Сега внасяме законопроект, с който казваме, че една част от охраняваните лица, ако се налага да бъдат пазени, а това се решава от специалните служби, тогава тези хора да заплащат за охраната.

Тези разходи трябва да бъдат определени от министъра на финансите по предложение на началника на НСО. Това е основното, което касае промяната. Ако се вгледаме извън тази промяна, в разпоредбите на закона, ни прави впечатление, че кръгът от лицата, които се охраняват, е строго определен. Мога да го нарека така: тримата големи - президент, премиер и шеф на НС. Там се включват още главният прокурор и вицепрезидентът и така лицата стават пет. Тези пет държавни фигури по задължение се охраняват, те дори нямат право да откажат охраната. Другият кръг охранявани лица са тези, за които има конкретна заплаха за живота им. Тя, разбира се, не се разглежда в редакциите на „Дневник“, „Капитал“ и „Медиапул“, или която и да е друга редакция. Тази конкретна заплаха се разглежда от длъжностните лица – шефа на ДАНС, шефа на НСО и главния секретар на МВР. Това са ръководителите на служби, които могат да преценят коя оперативна информация е достоверна. Те решават кой да бъде охраняван и няма как достъпът до тази информация да е публичен по никакъв закон за достъп до информация. Така отговарям и на неправителствените присъдружни организации на горепосочените медии, на подсъдимите Прокопиев и този и онзи, които се интересуват.

В закона има и услуга - предоставяне на специализиран транспорт, който се дава на министрите, шефовете на големите съдилища, зам.-председателите на парламента и т.н. Но това не е точно охрана, а специализиран транспорт. Семействата на първите петима в държавата - президент, вицепрезидент, премиер, шеф на НС и главен прокурор, също могат да бъдат охранявани, не по принцип, а само ако има конкретна заплаха. Ако някой е бил охраняван от президентството или от МС или от другите извън закона, сега при прегледа на закона ще се види. Или си един от петимата, или членове на техните семейства, но само ако има заплаха. Специализираният транспорт се предоставя, но в списъка, да подчертая, не е президентството. Мога да кажа от личен опит, че в периода 1998-2001 аз бях охраняван, имаше заплаха, бяха извикан и ми казаха. Не е привилегия да те охраняват, никак не е приятно даже, не бих искал да ми се случи втори път.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.