Спецпрокурор проверява 1 месец сигнала на Рашков срещу Гешев

Спецпрокурор проверява 1 месец сигнала на Рашков срещу Гешев

Прокурорът от спецпрокуратурата, на когото на случаен принцип е разпределен сигнала на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев, има първоначален срок от 1 месец, в който да се запознае обстоятелствено със сигнала, с приложенията към него и да направи извод дали фактите и обстоятелствата в него са достатъчни, за да си изгради извод извършено ли е престъпление или не, съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

„Ако прецени, че това е недостатъчно, има законова възможност по реда на Закона за съдебната власт, чл. 145, да възложи извършването на проверка по случая. Проверката може да приключи в максимално допустим 3-месечен срок”, обясни Маджарова.

Тя уточни, че този сигнал не е прецедент. Сигнали срещу главен прокурор са постъпвали, вероятно и ще продължат да постъпват, като срещу този главен прокурор, така и срещу предходен. Всеки български гражданин има конституционно право на жалба.

„Наблюдаващият прокурор преписката би се обстрахирал от всички изнасяни публични медийни факти и обстоятелства, и би се произнесъл по закон и вътрешно убеждение”, каза Маджарова.

Подателят на сигнала, Бойко Рашков, ще получи препис от постановлението каквото и да е то. В случай на несъгласие с решението, прокурорският акт подлежи на възразяване пред висшестоящата прокуратура – Апелативната специализирана прокуратура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.