Обиски в офиси на олигарха Прокопиев (ОБНОВЕНА)

Обиски в офиси на олигарха Прокопиев (ОБНОВЕНА)

Операцията е заради незаконната приватизация на „Каолин“

*Разградският бос е обвиняем за пране на пари от продажбата на дружеството
*Прокуратурата: Претърсванията не са свързани с издателската дейност на лицето

Специализираната прокуратура влезе в сграда в центъра на София, където са офисите на свързаната с олигарха Иво Прокопиев "Алфа финанс холдинг". Дружеството се обискира с разрешение на съда по делото за пране на пари от продажбата на „Каолин“, за което разградския бос получи обвинение още през октомври миналата година.

„Специализирана прокуратура ръководи разследване за пране на пари във връзка с продажбата на акции от приватизираното и след това продадено предприятие "Каолин" и това е причината за претърсването на офиса на "Алфа финанс холдинг", каза шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров, час след като влезе в бизнесцентъра.

Иззети са документи на

свързваната с Иво Прокопиев фирма,

проверяват се и други бизнесдейности на олигарха. Прокурор Петров обаче изрично подчерта, че операцията на държавното обвинение няма нищо общо с издателската дейност на олигарха, която той често ползва като щит именно срещу проверки на бизнеса и имането му.

"В края на миналата седмица г-н Прокопиев и още няколко лица бяха привлечени като обвиняеми по дело, което се наблюдава от специализираната прокуратура. Получихме разрешение от специализирания наказателен съд за претърсване в офиса на "Алфа финанс консултинг". Целта на това претърсване са документи, които считаме, че са необходими за разследването. Тези документи са свързани с покупко-продажбата и въобще с трансакции на предприятието Каолин.

Не касаят издателската дейност и

медийните компании на обвиняемите.

Към момента колегите работят на 7-я етаж, оказва им се съдействие", каза прокурор Димитър Франтишек.

„Това, което ни е разрешено към момента да търсим е налице, един от обвиняемите е на място заедно с неговите защитници“, допълни още той. През октомври миналата година олигархът бе подведен под наказателна отговорност за пране на пари. Това бе второто обвинение срещу разградския бос, което разобличава и задкулисните му заигравания с хора от властта и разкрива механизмите, по които е забогатял незаконно. Прокопиев вече е подсъдим за аферата „ЕВН“ заедно с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Делото за „Каолин“ срещу

олигарха пак е свързано с лица,

които са имали отговорни позиции във властта. От прокуратурата съобщиха миналата година, че разследването е стартирало като проверка за евентуални „престъпления по служба, извършени от служители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново“. Стана ясно и, че се разследва периода, в който съпроцесникът на Прокопиев – Трайчо Трайков оглавяваше МИЕТ. От прокуратурата посочиха още, че делото е прераснало в разследване на пране на пари, „касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД Каолин 98“ АД, на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“.“

Освен Прокопиев, който

ще отговаря пред Темида в качеството си на

председател на Съвета на директорите

на „Алфа Финанс Холдинг“ АД, по досъдебното производство като обвиняеми са привлечени още и двамата членове на Съвета на директорите на фирмата Константин Ненов и Иван Ненков. И тримата бяха пуснати на свобода срещу „подписка“.

Сигналът за новото разследване пък дойде от Комисия „Антикорупция“, която преди близо 2 години поиска запор за близо 200 млн. лв. върху имуществото на Прокопиев и фамилията му. След като съдът уважи иска и реши да блокира имането на разградския бос, пред Темида беше внесен и иск за конфискацията му в полза на държавата, тъй като е придобито незаконно. Именно в иска на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) пред Бургаския окръжен съд, който агенция „Монитор“ получи по Закона за достъп до обществена информация,

се появяват първите документи за

укриването на концесионни такси,

дължими за добитото количество каолин и други суровини, а също и неплащането на дължими данъци. От иска на КПКОНПИ става ясно, че прането на пари всъщност е предшествано от две т.нар. предикатни или първични престъпления. Първото е незаконната продажба на дружеството по времето на ментора на Прокопиев – Иван Костов, на РМД-то на брата на Прокопиев – Александър. От документите става ясно, че Прокопиев-брат не е имал право да участва в работническото обединение, тъй като не е бил служител в дружеството и не е имал двугодишен стаж, както изисква законът. Освен това компанията е купена на драстично занижена от управляваното тогава от екипа на Командира министерство цена, която накрая дори не е била платена на държавата.

Второто престъпление, прикрито с продажбата на „Каолин“ пък е именно занижаването по документи на добива на природни ресурси от компанията. Според назначените експертизи само за периода 2005-2009 г. укритият добив възлиза на над 93 млн. лв. Това означава, че

на държавата не са платени

концесионни такси за близо 5 млн. лв.

и още поне над 8 млн. лв. данъци. В следващите години практиката по укриване на добив се е запазила. Назначените по делото експертизи са установили нарушения по 4 направления. Първото е изкуствено занижаване по документи на крайната продажна цена на суровината. При пазарна цена 150-200 долара на тон, за пред държавата са декларирани стойности от 65 лв. за тон. Освен това е прикривано реалното количество на добитите природни ресурси и е декларирано на занижени стойности. Третото нарушение е добиването на суровини от по-голяма площ, от тази, разписана в договора на Каолин“ за концесия. Последното нарушение е свързано с технологията на добиване, разписана в контракта на „Каолин“ с държавата – използвани са многократно повече взривове за добив от разрешените в договора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.