Спецпрокуратурата: Кметът на Велинград не е ощетил общината от прекратен договор за сметопочистване

Спецпрокуратурата: Кметът на Велинград не е ощетил общината от прекратен договор за сметопочистване

Кметът д-р Костадин Коев не е ощетил община Велинград, като е прекратил договорът с фирма “Еко Титан”. Това е становището на Специализираната прокуратура на Република България, която е единствено компетентна да се произнася по въпроси, касаещи извършени престъпления.

Становището бе предоставено на медиите от общинската администрация в курортния град. В постановление прокурор Христо Кръстев подробно излага факти, които подкрепят неговото решение. Той анализира два периода от 2009 до 2015, когато кмет е Иван Лебанов и от 2016 до 2019, когато начело на Велинград е д-р Костадин Коев.


В постановлението подробно се припомня, че с решение на Общински съвет от 06.10.2008г. стартира обществена поръчка с предмет: “Сметосъбиране и сметоизвозване на твърди битови отпадъци на територията на Община Велинград, поддържане чистотата на всички територии за обществено ползване, включително нерегламентираните сметища.

Почистване на тротоари и улици, които не са от четвъртокласна пътна мрежа, от сняг и лед при зимни условия, опесъчаване и лугиране”. Обществена поръчка, която впоследствие става „воденичен камък“ за цялата община.
През 2009 година е сключен договор между община Велинград и търговското дружество “Еко Титан”. Три дружества обаче сезират Комисията за защита на конкуренцията. Това са “Еко Ресурс - Р”, “КМД” и общинското “Стройком”. Със свое решение от 12.05.2009 г. КЗК обявява решението за избор на фирма изпълнител по тази обществена поръчка за нищожно.

Очаквано този акт е обжалван и от “Еко Титан” пред ВАС. Решението на ВАС потвърждава становището на КЗК за нищожност. И въпреки решението на КЗК и ВАС, кметът Иван Лебанов не само не прекратява договора с “Еко Титан“, а се явява пред нотариус Лорета Цветкова във Видин, където официално заверява договора с “Еко Титан” за изпълнението на обществената поръчка. Вследствие на тази нотариална заверка съдът издава 33 изпълнителни листове в полза на частното дружество.

Прокурор Христо Кръстев е категоричен, че неизгодните клаузи в договора и бездействието на предишния кмет Иван Лебанов са причината Община Велинград да изпадне в затруднения по изплащане на своите задължения. Следват запори на банковите сметки на общинската администрация и влошаване на финансовите показатели на общината.

Според Специализираната прокуратура в София последвалите действията по прекратяване на този договор от новоизбрания кмет Костадин Коев се правомерни и целесъобразни. С прекратяването на договора с „Еко Титан“ кметът Коев е защитил обществения интерес. От Държавното обвинение са изчислили също, че с този договор кметът Иван Лебанов е ощетил Община Велинград със сумата от 7 904 553 лв.
Този огромен и неразплатен дълг продължава да бъде причина на запорирани сметки и реалното блокиране на Община Велинград.

И към днешна дата огромна част от приходите отиват директно за разплащане на този дълг, натрупан от предходното общинско управление. Натрупаните неразплатени суми възпрепятстват реализирането на множество проекти и забавят развитието на града и общината. Заради запорите и днес община Велинград не може да разплаща текущи разходи, да инвестира в инфраструктурни проекти, да осигурява достатъчно средства за издръжка на детските градини и да реализира още много други проекти. Заради този натрупан дълг Община Велинград в лицето на сегашното ръководство се принуди да увеличи размера на местните данъци и такси, както и да търси възможност за кредит, с който да разплаща неизплатените си задължения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.