СПЕЦИАЛНО ЗА „МОНИТОР“: Джим Робинсън, Lockheed Martin: Първите F-16 ще пристигнат в началото на 2023 година

СПЕЦИАЛНО ЗА „МОНИТОР“: Джим Робинсън, Lockheed Martin: Първите F-16 ще пристигнат в началото на 2023 година

Първите изтребители F-16 за българските ВВС, които ще се сдобият с общо осем нови самолета съгласно сключените със САЩ договори, се очаква да пристигнат у нас в началото на 2023 година. Това каза в интервю за "Монитор" шефът на дирекция „Международно бизнес развитие на F-16” в компанията производител Lockheed Martin Джим Робинсън. По-рано през деня той и и.д. посланикът на САЩ в България и шарже д'афер Джъстин Фридман коментираха сделката.

Изгодна ли е цената, за която сме успели да се договорим за F-16 на фона на цените за другите държави?

По принцип не коментираме цените, но според мен, да повторя това, което каза зам.-посланика, ние мислим, че е много близка като цена с други програми F-16.

Защо F-16, а не Грипен?

В този случай не говорим лошо за хората срещу нас, но, ако видите C/D на Грипен, този самолет няма напредналите радари, няма сервизен живот 12 000 часа и това са едни от многото неща, заради които смятаме, че F-16 е по -добър от техния продукт.

Заговори се, че въоръжението на самолетите е било орязано спрямо първоначалната оферта, с достатъчно въоръжение ли ще пристигнат самолетите в България?

Ние смятаме така. Не сме включени във въоръжението, но способностите съществуват на тези самолетите, така че F-16 на България да могат да използват пълното бойно снаряжение, което имаме налично.

Кога по-точно се очаква да пристигнат първите самолети?

Очакваме първите самолета да пристигнат в България в началото на 2023 година.

В какво ще се изразява индустриалното сътрудничество, за което бе подписан договор и какви ще са ползите за България и САЩ от него?

Първото е академията на ВВС, ние смятаме, че основната полза за България е да се подобри обучението на пилотите и техниците, да ги подготвим по-добре не само за F-16, но и за всички останали модерни самолети. Смятаме, че инвестицията в „Авионамс“ е ключова, защото това ще помогне на българските ВВС да поддържат самолетите. Може да помогне на „Авионамс“ да разшири бизнеса си и да помогне в поддръжката на F-16.

Български министър намекна, че след като наши техници получат лиценз ще могат да ремонтират не само българските F-16, но и на другите страни...

Точна така.

Водени ли са разговори между България и САЩ за закупуването на още самолети, тъй като целта на проекта за българските ВВС е да се сдобият с общо 16 нови изтребители и какъв е реалистичният срок за сключване на такава сделка?

В момента сме се фокусирали само върху първите 8.

С тези изтребители става ли България, която досега разчиташе на старите руски МИГ-ове „по-пълноправен“ член на НАТО, български политици изразиха позиция, че това не е само покупка, а и стратегически за страната ни избор с оглед на геополитическите й интереси?

Не говорим за политика, но що се отнася до снаряжението, F-16 Block 70 за България със сигурност ще подобри възможностите на българските ВВС да се интегрират със силите на НАТО.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.