0

Д онеотдавна орхидеите са се смятали за екзотични растения, но днес могат да се видят в почти всеки дом.

Донеотдавна орхидеите са се смятали за екзотични растения, но днес могат да се видят в почти всеки дом.


За да расте добре това красиво растение и да ни радва с прекрасните си цветове, трябва да му осигурим условия, максимално близки до естествените.
Орхидеи могат да се намерят навсякъде, с изключение на пустините и Антарктида, но най-типичното им местообитание са тропиците. А там има много слънце и много влага. Затова през зимните месеци, когато денят намалява и се стъмва рано, може да се наложи да осигурите допълнително изкуствена светлина за вашата орхидея. Това растение се нуждае от поне 12 часа светлина – изкуствена плюс естествена. В търговската мрежа вече могат да се открият специални фитолампи, които да компенсират липсата на достатъчно светлина през зимата.


Тази лампа не изсушава въздуха и осигурява на растението необходимото количество ярко осветление.
Видове
Най-често срещаните разновидности са LED и луминесцентни фитолампи. Те осигуряват пурпурна светлина – това е цветът, който се получава между синьото и червеното след премахване на зеления спектър на бялата светлина. Оказва се, че зеленият спектър не се възприема от зелените части на растенията при процеса фотосинтеза. Затова е смятан и за излишен. Така остават само синият и червеният спектър, които заедно дават оптималния пурпурен цвят на осветлението.
Най-лесно фитолампи могат да се намерят в нета. Такава със светодиоди например се продава за 31 лева в една от платформите за онлайн търговия.
Сортове
Различните сортове орхидеи имат различна потребност от осветление. Например онцидиумът има нужда от по-голямо количество светлина за нормално развитие. А фаленопсисът – от по-малко.
Продължителността на допълнителното осветление трябва да се регулира, като тя не трябва да превишава 12 часа. Много сортове имат нужда от изкуствена светлина само от октомври до март.
Непременно наблюдавайте растенията – те сами ще ви подскажат какво им е нужно. Ако видите, че листата им почервеняват, това значи, че светлината им е твърде много. Ако пък са тъмнозелени със син оттенък, значи осветлението е недостатъчно.
Фактори
Осигуряването на подходяща светлина е само един от елементите за доброто развитие на растенията. Растежът и така желаното от притежателите им цъфтене зависи и от много други фактори.
Орхидеите обикновено се засаждат в малки саксии, в които почвата бързо се изтощава. Затова трябва да се подхранва периодично. Минералната захранка за орхидеи трябва да съдържа по-малко азот. Азотът осигурява растежа на зелената маса и за да се оформят пъпки, трябва да имате калий, магнезий и фосфор. Преди да поставите растението в саксия, първо е необходимо да се напои обилно, за да не се изгарят корените на орхидеята.
Пригответе воден разтвор на ниска концентрация от сухи или течни торове. Прекомерното количество хранителни вещества също е много вредно за растението. В специализираните цветарски магазини могат да се намерят подходящи торове – една разновидност за цъфтящи орхидеи, друга – за тези в покой.
Напояване
Орхидеите имат широки листа, от които всяка влага се изпарява много бързо. В периода на активен растеж растението трябва да се напоява достатъчно често, 2-3 пъти седмично. През зимата обратното е правилно - не овлажнявайте почвата изобилно. Водата за орхидеята трябва да е мека. Препоръчително е да използвате преварена или филтрирана вода при стайна температура. Много фенове на орхидеите използват престояла вода, дори дъждовна или стопен сняг.
Мокри корени, на които са видими капчици кондензат, не са добре. Прекомерната влага благоприятства образуването на гниене върху корените.
Температура
Орхидеите са много податливи на температурни промени. Температурните разлики в деня и нощта не трябва да надвишават 4 °C. През лятото оптималната температура на въздуха трябва да варира между 18 и 25 °C, през зимата - не по-ниска от 15 °C. За орхидеите осветлението е важно, но директните лъчи на слънцето също са нежелателни. Защото предизвикват изгаряния по листата.
Субстрат
Субстратът за орхидеята трябва да осигури корените с минимална влага и свободна циркулация на въздуха. Поради тази причина орхидеите не могат да се засаждат в обикновени черноземни или градински почви.
Съдът, в който е засадена орхидеята, трябва да бъде напълнен със субстрат, състоящ се от мъх, торф и груб пясък. Най-добре е да купите готова почва от магазин за цветя, специално за отглеждане на орхидеи.
Липсата на цъфтеж може понякога да се дължи на изчерпване на почвата. Винаги се гледат листата на растението. Когато растящите листа са по-малки от старите или имат различна форма, тогава орхидеята трябва да бъде пресадена в нов субстрат.
Саксия
Орхидеите имат много силни корени. В естествена среда тези корени се придържат към дървесни стволове. За подпомагането на растението във вертикална позиция ще помогне саксията. За да се осигури достъп до слънчева светлина, саксията трябва да бъде направена от прозрачен материал. Наличието на дупки в долната част на саксията за отводняване на водата е задължително.
Желателно е върху стените на саксията да има такива дупки за въздушна вентилация. Корените трябва да се поставят свободно в саксията, дори да излязат. Най-доброто от всичко за орхидеята са саксии от прозрачна пластмаса. Този материал ви позволява да видите как се развиват корените. Ако искате да пресадите растението, тогава пластмасовата саксия може лесно да бъде срязана и не поврежда корените по време на изваждането.

Обича топъл душ

Орхидеята обича от време на време да я поливаме с топъл душ. Запълнете банята с пара, като включите горещата вода. Саксиите с орхидеи 15 минути поливайте с топла вода, температура около 35 °С. През това време растението абсорбира влагата през корените и интензивно отделя влага през листата. За една седмица орхидеите трябва да произведат цветни стъбла.

Как да събудим пъпките

Възможно е да се събудят спящи пъпки на орхидея по време на активния растеж на листата и кореновата система. В природата това се осъществява с топлина и валежи. У дома трябва на орхидеите да се създадат подобни условия, стимулиращи процеса на възпроизвеждане. С течение на времето пъпките ще се събудят.
В естественото местообитание пъпките се събуждат с настъпването на сезона на дъждовете. Именно в това време цветето натрупва влага, абсорбира хранителни вещества и събира сили, за да създаде потомство. За да събудите пъпките на домашните орхидеи, трябва да пресъздадете микроклимат, подобен на естествения.
Как да събудим
спяща пъпка:
1. Намалете положителната дневна светлина в сравнение с периода на цъфтеж. Преместете саксията на частична сянка. Създайте разлики: дневната температура да бъде + 25-30°С, а нощната температура съответно + 15-17°С. Опръсквайте най-малко пет пъти на ден мястото на спящата пъпка. Използвайте високоазотни торове за отглеждане на зелена маса.
2. В случай че по този начин не се получи, може да използвате стимулатор, например цитокининова паста. Премахнете внимателно с игла ципата на спящата пъпка. Намажете тънък слой от пастата върху спящата пъпка. След 7 - 14 дни пъпката ще  започне да се събужда и постепенно да се развива ново растение или цвят.
3. Третият вариант е чрез резник от цветоноса. Защитната люспа на спящата пъпка се отстранява, на около 3 см от нея се реже отгоре и отдолу. Така полученият резник се поставя с пъпката нагоре в плитък съд върху смес от много фин субстрат и мъх. Намокря се и се покрива с найлон, като целта е да се създаде малък парник, който се поставя на топло и осветено място (но не на пряко слънце). На 3 - 4 дни парникът се отваря и се напръсква с вода. След около месец от заспалата пъпка трябва да започне да расте кейка, която за около два-три месеца да достигне височина от около 4 - 5 см. Засаждането на кейката, било то от цветонос или от резник в субстрат в самостоятелна саксия, става, след като са поникнали поне три корена с дължина 5 см и три листенца.