0

Г олямата консумация на сол допринася незначително за развитие на сърдечносъдови болести и за увеличаване на риска от смърт, съобщи Лента, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

Голямата консумация на сол допринася незначително за развитие на сърдечносъдови болести и за увеличаване на риска от смърт, съобщи Лента, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

"Резултатите от изследването ни съответстват на тези от широкомащабни проучвания за връзката между употребата на сол и сърдечносъдовите болести или риска от смърт и не потвърждават широко разпространеното мнение, че дори малкото количество сол е вредно", заяви Салим Юсуф от университета Макмастър в Канада на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж. По думите му, единствено прекомерната употреба на сол - над 6 грама дневно, има неблагоприятно въздействие.
Наскоро учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран установиха, че редовната консумация на неосолени ядки намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести.