Голямата консумация на сол допринася незначително за развитие на сърдечносъдови болести и за увеличаване на риска от смърт, съобщи Лента, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

"Резултатите от изследването ни съответстват на тези от широкомащабни проучвания за връзката между употребата на сол и сърдечносъдовите болести или риска от смърт и не потвърждават широко разпространеното мнение, че дори малкото количество сол е вредно", заяви Салим Юсуф от университета Макмастър в Канада на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж. По думите му, единствено прекомерната употреба на сол - над 6 грама дневно, има неблагоприятно въздействие.
Наскоро учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран установиха, че редовната консумация на неосолени ядки намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Откриха древни вируси, непознати днес

Преди 15 000 години водата по повърхността на Тибетското плато замръзва и става част от по-голям глетчер, вече образувал се в същия район на Земята по това време. Още тогава в дебрите на синия лед се консервират милиони микроорганизми, много от които с времето умират, а единственото доказателство, че някога са били там - техният геном - бавно се разгражда.

За да проверят как протича този процес за милиони непознати организми, през 2015 г. американски и китайски учени пускат сонда в един от ледниците на азиатското плато. Днес, пет години по-късно, резултатите от този научен труд са налице, а само преди дни данните от него бяха публикувани в предварителен доклад на сайта bioRxiv.