Българското здравеопазване определено е в криза и то не само защото системата е недофинансирана, но и защото няма кадри. Лекарите и медицинските сестри търсят по-добро препитание и бъдеще за децата си в чужбина. Немедицинският персонал, като например техническият в медицината също се оказва, че е дефицит. Нагледен пример е отделението по хемодиализа във видинската болница „Света Петка“. Оказва се, че там за поддръжката на диализната апаратура се грижат трима човека – техници, но нито един от тях няма квалификация за тези апарати.

Известно е, че нашенецът има самочувствието, че разбира от всичко, че е специалист по всичкология. В случая с въпросната болница обаче нещата надхвърлят споменатото нашенско самочувствие. Фактите показват, че като цяло в страната ни дори да има добре подготвени висши кадри, тези със средно образование са на много ниско ниво. Причините отново са демографските показатели, но и обезценяващото се все повече техническо средно образование. Към днешна дата родителите спестяват, теглят заеми и правят невъзможното, за да следват децата им в чужбина.

На гимназията, още повече на техникума, се гледа като на неизбежна детска шарка, която така или иначе, трябва да бъде преболедувана. Накратко никой не залага на стабилни знания и приложението им в практиката, още по-малко на самата практика. Затова и представители на бизнеса не от сега предупреждават, че средното ни техническо образование не дипломира специалисти, а само дава дипломи. Примери за това много. Случаят във видинската хемодиализа, чиято медицинска апаратура се поддържа от двама техници по радио и телевизия и такъв на електрически локомотиви, е илюстративен. Кадри просто няма. Фермерите с много земя, които купиха модерни трактори и друга земеделска техника, напълно електронизирана, също нямат хора за работа, защото няма кой да ги обучи в България.

В един от четирите техникума в страната по земеделска техника - този в Мездра, например обучават учениците на трактори, произведени през 70-те години на миналия век. Когато някое момче кандидатства за работа и бъде одобрено от собственика на земи, той сам трябва да го обучава или да го изпрати в чужбина на курс за работа с модерната техника. Това е един пример, но той е валиден за всички сфери, като се започне от земеделието, премине се през промишлеността, доколкото все още я има у нас, и се стигне до поддръжката на медицинска техника.

Факт е и това, е Северозападна България не е най-доброто място за живеене, а за мениджъра както на болница, така и на пекарна за понички дори е кошмар. В някои браншове като шофьорския например собствениците на търговски и спедиторски фирми са петимни да намерят човек с шофьорска книжка за професионалисти и дори такъв, който може да чете, но и да проумява прочетеното. Такава е действителността у нас, колкото и за незапознатия да звучи нереално. Такава ще остане, докато средното образование не започне да произвежда хора грамотни не само в четмото и писмото, но и с що годе култура, логическо мислене и най-вече с адекватни умения, с които младите хора да се котират на пазара. Ако това не се случи, няма да минат много години, когато страната ни ще заприлича на една голяма Северозападна България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цената на целомъдрието

Целомъдрие? Самата дума в ХХІ век предизвиква не насмешка, а откровен смях. Особено в някои слоеве на обществото – тийнейджърите и хората без образование. Оказва се, че младите хора в България започват най-рано полов живот в страните от Европейския съюз.

Фаталният ловен тарикатлък

Безотговорен човек с оръжие е като шимпанзе с граната. За зла участ си припомняме тази фраза от „черния“ хумор с началото на всеки ловен сезон. Оставаме настрана административните въпроси - сроковете за ловуване и за регистрациите, опазването на животните, борбата с бракониерите и прочее.

Нетърпимост към расистите

Късметът да видим на живо звездния английски футболен отбор е на път да се изпари, след поредната расистка проява. Не стига, че нашите футболисти разочароват с поредица от загуби, но сега може да ни лишат и от тази малка радост, защото мачът може да се играе без публика. И това е защото някак си бързо утихна възмущението от подобни прояви по време на мача с Косово и наказанието-глоба и една празна трибуна бързо се забрави.