Специален час по полицейска лична защита за петокласниците от училище в Разград
4

Специален час по полицейска лична защита за петокласниците от училище в Разград

Доброволци от Детското полицейско управление в училище „Вапцаров” имаха много специален час. Тактики от полицейската лична защита им показаха инструкторите от ОДМВР-Разград Иван Атанасов и Калоян Славов, а децата тренираха с тях захвати, удари и техники, които полицаите използват при преследване и залавяне на престъпници. Заради силния интерес това бе второ занятие по темата.

В рамките на Детското полицейско управление вече година учениците се запознават с различните структури в полицията, законите и основната дейност на полицейските служители. Под ръководството на инспектор от Детска педагогическа стая те трупат знания и умения за опазване на техния живот и справяне в трудни ситуации.

Припомняме, че Националната програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, създадена със заповед на главния секретар на МВР. Заложените теми и методически указания са разработени от групата, в която влизат представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания децата да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, за справяне в трудни ситуации вкъщи, на училище и на улицата, да знаят своите права и отговорности, да работят в екип, уважение и толерантност към другите. В обучителния процес участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, „Криминална полиция“, психолози, експерти от БЧК, БТС и други партньори.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.