Прокуратурата и МВР удариха Меката на ало измамите във Ветово (ОБЗОР)
12

Прокуратурата и МВР удариха Меката на ало измамите във Ветово (ОБЗОР)

Един от убийците в Негован бил муле на ало измамници и пътувал до Румъния

Осем души са били арестувани при акция на прокуратура, МВР и жандармерията в гр. Ветово в сряда сутринта, съобщи от мястото на акцията в града заместник-главният прокурор Иван Гешев. Още двама са арестувани по същото разследване на други места в страната. У задържаните, за които има данни, че са членове на организирана престъпна група са открити пари, сим карти и телефони и тротилова пресовка от 400 грама взрив.

Това е третата реализация по такъв случай в продължение на 6 месеца, по които се предприемат действия за събиране на доказателства и задържане, поредната една от най-големи организирани престъпни на територията на страната - коментира пред журналисти прокурор Гешев.

По думите заместник-главния прокурор дсъдебното производство е било образувано в началото на годината, през февруари. Първоначално периодът, който бил разследван бил от август до декември 2018. Към момента има доказателства за 6 случая за извършени ало измами колко са действителните извършени е трудно да се каже и какъв е реалният период за функциониране на тази ОПГ.

По думите на прокурор Гешев Ветово е един от центровете с концентрация на хора, които се препитават сизвършване на ало измами, като голямата част от тях са с нисък социален статус, български граждани от цигански произход.

Сред документираните случаи са и два емблематични за тази година, обясни заместник-главният прокурор.Единият е за измама вразмера на ок. 130 хиляди лева от възрастен мъж в София, а вторият придоби известност в началото на годината когато едно 11-годишно дете от Стара Загора остави 40 хиляди на муле на тази група.

Амбицията ни на прокуратурата съвместно с МВР е към средата на следващата година намалението на тези престъпления да е над 50 процента на годишна база в сравнение с м. г., каза още прокурор Гешев.

Намаление на опитите за измама вече било факт след първите две акции в Левски и Горна Оряховица. Ако през септември 2018 ставали по 18-19 измами на ден, сегаи имало 19 за месец, а намалението на годишна база стигнало 40 процента. 

Данни за по-малко опити за измами имало и в статистиката на телекомуникационните оператори. От "Виваком" внедрили софтуер, който да отсява опитите за обаждане от чужбина, ако са съмнителни, ако съдържат опит за набиране на последователни телефонни номера или други показатели, които да навеждат на изводи за опит за измама. В тези случаи при събиране на критични данни от софтуера, от оператора автоматично прекъсвали връзката. По статистика от "Виваком" след арестите в Левски и Горна Оряховица техническите опити за осъществяване на обаждания с признаци на телефонни измами са намалели 300-400 процента, разказа заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Акцията във Ветово е била добре подготвена и не е дала никаква възможност на набелязаните за задържане лица да се измъкнат, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Само един от ало измамниците се опитал да се измъкне от кордона на жандармерията, като се насочил с опела си към една от по-малките уличики в района на казана за ракия, но бил засечен на стоп и бил прибран, а автомобилът му останал на кръстовището.

Едно от лицата, муле, което е задържано по този случай, е пътувало до Румъния заедно с убийците от Негован, ще работим и в тази насока, коментира гл. секретар на МВР Ивайло Иванов. Според прокурор Гешев наистина е установено, че един от убийците от Негован и едно от задържаните в сряда мулета са пътували заедно за Румъния. Вероятно ще се окаже, че един от негованските убийци е бил муле на ало измамници от разбитата в сряда банда.


Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.