0

Л екарите от Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Св. Георги” откриха изключително рядък тумор на ириса при пациентка на 74 години. Жената отишла на преглед при офталмолог, защото мислела, че трябва да смени диоптъра, но било установено, че тя има в ириса си 5-милиметров тумор.

Лекарите от Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Св. Георги” откриха изключително рядък тумор на ириса при пациентка на 74 години. Жената отишла на преглед при офталмолог, защото мислела, че трябва да смени диоптъра, но било установено, че тя има в ириса си 5-милиметров тумор.

Пациентката вече е приета в Очна клиника и предстои да бъде оперирана. Хирургическата интервенция никак няма да е лека. Ще бъде под микроскоп и се очаква да продължи няколко часа. Едва след операцията ще стане ясно, в зависимост от хистологията, дали образуванието е доброкачествено или не, като вследствие на това ще се прецени как да продължи нататък лечението й. „Интервенцията ще е ювелирна, защото ирисът е богато кръвоснабден и в центъра му се намира зеницата”, обясни началникът на Очна клиника проф. д-р Нели Сивкова. Тя уточни, че пациентката приема и лекарство за разреждане на кръвта и това допълнително ще усложни работата на лекарите. Те смятат да отстранят тумора от окото, като очакват да е с по-голям размер. На следващ етап от лечението ще премахнат катарактата на същото око и ще имплантират изкуствени ирис и леща на мястото на изрязания участък. Случаи като този на възрастната жена с тумора на ириса са редки, срещат се най-много веднъж в годината. Дали изходът ще е благоприятен, зависи от това дали туморът, който ще премахнат лекарите, е доброкачествен. Причината за появата на подобен тип образувание не е ясна.