Спасяват Земята с танци в „Пласт-Тония“

Спасяват Земята с танци в „Пласт-Тония“

Играят спектакъла на Ина Гергинова на 26 февруари на сцената на Дерида

Движенският театър „Пласт-Тония“, спасява земята с танци и музика, метафорично казано. Проектът е реализиран по хореографията на Ина Гергинова и засяга екологичните проблеми на съвременния свят, пресъздадени чрез танцово изкуство.

В развитието на действието се представя антиутопичната представа за планета преживяла апокалипсис в следствие на екологична криза. Зад екстравагантното име на спекаткъла седи основният символ на представлението – пластмасата: „Винаги съм била любител на игрите на думи. Започнах да мисля за името на пиесата още когато идеята за нея се избистри в главата ми. Знаех, че ще създам фикционален образ на планетата, на която живеем – екологично обременена най-вече от пластмасата. Така стигнах до „Пласт-Тония“, споделя авторът на спектакъла Ина Гергинова пред „Арт Телеграф“. Тя ни напомня, че феновете на танцовото изкуство могат да гледат пиесата на 26 февруари на сцената на „Дерида“.

Движение

Формата на пиесата е танцово представление. Замисълът на този тип изкуство е да предаде четлива метафора чрез танцово абстрактно изкуство. „Идеята за подобен тип представление произлиза от Пина Бауш, която имам много силно влияние върху съвременния танц в края на миналия и началото на този век. Движенческият театър може да включва вид слово или песен, но определено историята се разказва посредством танците. Създадената симбиоза от движение и драматургия, може да предаде посланието на публиката, позволявайки на всеки да пречупи историята спрямо собствените мисли и преживявания“, разказва още хореографката.

Идея

Идеята за спектакъл с екологичната тематика хрумва на Ина Гергинова преди 2 години: „Вдъхнових се благодарение на страстта си към екологията. Винаги съм се интересувала от тази тема, както и от създаването на социално ангажирано изкуство. Така ми хрумна идеята за „Пласт-Тония“, една пиеса, в която пластмасата е главният символ, тъй като тя е основната причина за проблемите със замърсяването. Това е начинът, според мен трябва да осъзнаем ситуацията и да предприемем действия и то скоро“. Самата Ина останала много положително изненадана от обратната връзка, която отключила с нестандартния си проект: „Като човек, който от дълго време се занимава със съвременни танци, сфера с много абстрактна природа, мога да кажа, че и аз и колегите ми не веднъж сме чували от страна на зрители коментари от типа „Аз това не го разбрах“, затова съм много щастлива, че тематиката и проекта са приети толкова добре от публиката. Предполагам, че и заради настоящата ситуацията хората са зажаднели за културни събития. Билетите се разпродадоха бързо тъй като и капацитета е малък. Много хора вече ме питат кога ще пускаме билетите за март“.

Състав

Зад представлението стоят дълги месеци работа, като за екипа най-тежки са били постоянните тренировки в продължение на три месеца. От септември до декември миналата година Ина и състава подготвяли „Пласт-Тония“ за дебюта на 2 и 3 декември в „Дерида“. „Танцувам от както се помня. В последните 11 години се занимавам професионално със съвременни танци, сфера, която ми е много любима. Хореограф съм от 7-8 години, освен това преподавам танци и се занимавам с плейбек театър, който разказва историите на публиката“, казва Ина. В състава влизат още 6 танцьори - Божана Мановска, Деян Георгиев, Мариана Капустянова, Милен Петров, Николай Райчев и Яница Станкева, двама композитори - Александър Евтимов-Шаманчето и Росен Захариев, фотограф и оператор – Петко Лунгов, светлинен дизайнер - Виктор Георгиев, координатор – Лъчезар Африканов и консултант – Данита Заричинова. За сценографията и костюмите отговаря Велика Прахова.

Ново

„Към момента се надявам „Пласт-Тония“ да има дълъг живот. Подобни проекти се поддържат трудно за дълго време. За щастие ние получихме помощ от страна на различни институции като Министерство на културата, Национален фонд “Култура” и Програма “Култура” на Столична община. които ни помогнаха много при реализирането на спектакъла. Колкото до бъдещите проекти, мога да кажа че винаги имам такива в главата и в сърцето, но смятам, че все още е твърде рано да ги издавам. Ако всичко върви гладко вероятно ще можете да видите отново мой проект тази есен“. - споделя Ина Гергинова

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.