В момента учените разработват подобрение на въпросния препарат, като целта е да се постига по-добър ефект при лечението. Новата форма на препарата се финансира от Министерството на икономиката по проект, спечелен по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. В нея, освен слузта от охлюви, са добавени естествени растителни екстракти и хидролизати на ДНК и РНК, с което ефектът се засилва многократно.

В момента вървят клинични изпитания на подобрения гел

в комбинация с лазертерапия,

която подсилва ефекта му.

„След третирането на раните с новата разработка регенериращият ефект на тъканта е много по-бърз както на тъканта, така и на самата кожа“, поясни проф. Павлина Долашка. Тестването на подобрения вариант на гела от охлюви се осъществява в лицензирана лаборатория за международни клинични проучвания, базирана у нас, в която работят медици от водещи университетски болници.

Екипът на проф. Долашка е разработил и препарат срещу гастрит и язви. Препаратът има и вариант, който може да се използва успешно като

защитно средство при химиотерапия.

Проектът също е стартирал. Предвижда се от 2020 г. да започнат и самите клинични изпитвания.

Доказан ефект има и разработка на основата на слуз от охлюви, която се прилага при рак на шийката на матката.

„Готови сме с документацията. Очакваме клиничните изпитания да започнат от лятото на следващата година“, каза проф. Павлина Долашка.

Съвместно със специалисти от Фармацевтичния факултет и Института по молекулярна биология на БАН учените разработват медикамент на базата на охлювите и тяхното действие върху клетъчни ракови линии. Съвместно пък с учени от Института по невробиология на академията екипът на проф. Долашка тества ефекта от слузта на охлювите върху плъхове с алхцаймер и паркинсон.

„Резултатите са много обнадеждаващи. Предвиждаме клиничните изпитвания да започнат също догодина“, каза проф. Долашка и уточни, че те се осъществяват по линия на Националната научна програма „БиоАктивМед“ на Министерството на образованието и науката.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Телеграф медиа: Благодарим ви, герои в бяло!

Честит празник, български медици!

Днес, в тези трудни дни на световна пандемия, все по-силно се усеща колко важни за цялото общество сте вие - героите в бяло, които без страх заставате на първа линия в битката срещу заразата. Знаем какво ви коства това, знаем и какви са жертвите, които правите за всеки от нас. Ежедневно.

Трагедия в САЩ - всяко пето дете с коронавирус се нуждае от лечение

Всяко пето от заразените с коронавируса деца в САЩ се нуждае от болнично лечение, като най-голяма е вероятността за хоспитализация при бебета, ненавършили 12 месеца. Това показва първият анализ на болестта сред най-малките пациенти, предаде Ройтерс.

Обясниха защо коронавирусът поразява и млади

Коронавирусът засяга най-силно възрастните хора и тези с хронични заболявания, но сред жертвите на вируса също има здрави и млади хора. Експертите се опитват да разберат защо умират и здрави хора, пише "Гардиън".