Спасяват ни като Ериксен на Банско и Боровец

Проф. Иво Петров: При такава ситуация решаващи са първите три минути

Спасяват ни като Ериксен на Банско и Боровец

Автоматични външни дефибрилатори като този, с който спасяваха датския футболист Кристиан Ериксен, има в базите на Планинска спасителна служба в Боровец, Алеко и Банско.

Планинските спасители там разполагат с такива устройства и те са били използвани при оказване на помощ, съобщи пред „Телеграф“ Деница Баръмова, директор на Младежката организация на БЧК. Тя допълни, че автоматични външни дефибрилатори има на още няколко места у нас. Сред тях са Националния секретариат на Български Червен кръст и Учебно-логистичният център в Лозен, Софийски университет.

Добре би било да ги има и на обществени места, за да може да се реагира своевременно при инцидент, коментира Деница Баръмова. Да има автоматични външни дефибрилатори на стадиони, концертни зали, метростанции, автогари, жп гари, летища, както и в големи обществени институции, призова пък пред „Телеграф“ кардиологът проф. Иво Петров. Преди това той съобщи във Фейсбук, че е внесъл в Министерството на здравеопазването проект за наредба или правилник, който да стимулира институциите, управителите на предприятията, началниците на стадионите, автогарите, летищата, кметовете, както и собствениците на големи фирми да осигурят закупуването и обучението на техните служители за работа с автоматичен дефибрилатор. През последните години по света таргетът на обучението са не специалистите, а населението, каза още проф. Петров, който е началник на Клиниката по кардиология и ангиология към Университетска болница „Аджибадем Сити клиник“. Когато има случай на сърдечен арест, в момента у нас се разчита изцяло на бързото идване на спешните медици, които са суперпрофесионалисти и са снабдени с дефибрилатори, отбеляза проф. Петров. „Проблемът е, че са важни първите три минути - това са минутите, в които трябва да бъде възстановена мозъчната циркулация. След като дойде екипът на Бърза медицинска помощ, дори колегите да възстановят сърдечната дейност, вече мозъкът е получил за съжаление необратими промени и много често пациентите са във вегетативно състояние и вече е абсолютно безпредметно да се поддържа техният живот.

Именно това е акцентът - ако имаме такава национална стратегия, която да обучи населението и на обществени места да се инсталират автоматични външни дефибрилатори, помощта ще може да се осъществява навреме, а навреме, както видяхме от инцидента на стадиона, е веднага, т.е. в първите минути“, каза още кардиологът. „Ние от Български Червен кръст категорично сме заявили своето желание да провеждаме обучения по оказване на първа помощ, да подкрепяме стъпки за законодателни промени“, категорична е Деница Баръмова. Тя припомни, че това е била целта на Кръглата маса, събрала експерти и представители на законодателната и изпълнителната власт преди три години. Баръмова подчерта, че независимо от пандемията БЧК продължава своите обучения. „Дори във времето на пандемия сме обучили близо 600 доброволци в страната за оказване на първа помощ“, каза тя. Деница Баръмова подчерта, че можем да използваме автоматичен външен дефибрилатор и без специално обучение. “Процесът е автоматизиран. Устройството прави собствен анализ на състоянието на пострадалия. Осъществява дефибрилация само когато тя е нужна. Освен това подпомага оказването на сърдечен масаж. Човек би могъл да се справи сам, но винаги по-качествената първа помощ се осъществява от преминали обучение“, посъветва директорът на Дирекция „Български младежки Червен кръст.“


Доброволци готови да влязат в училищата

Подготвени лектори и доброволци могат да осъществяват курсове за работа с дефибрилатор и сред учителите, стига да има обща воля това да се случи, заяви Деница Баръмова от БЧК в отговор на въпрос на „Телеграф“. Тя допълни, че ежегодно Български младежки червен кръст осъществява Национални обучения за доброволци, в които над 120 млади хора биват обучени за работа с АВД, паралелно с обучението по първа помощ и психосоциална подкрепа. В последните седмици обучавахме и хора, които трябва да обезпечават и провеждат големи събития, каза още Баръмова. „Всеки има възможност да спаси човешки живот, но много е важно и да запазим достойнството на пострадалия. Това, за което всички ние се прекланяме и видяхме наяве на футболния терен“, коментира тя. И апелира: „Всички хора, които стават свидетели на подобни инциденти, да запазят достойнството на пострадалия и да направят възможното, което е в техните ръце“.


5 000 сърца могат да бъдат събудени

Засегнатите в България от сърдечен арест са над 10 000 души годишно. Незабавно оказаната първа помощ и ранна дефибрилация повишават вероятността за спасяване от 50 до 70%. Тази статистика бе цитирана от експертите на Кръглата маса, която БЧК организира през 2019 г. Това означава, че поне 5000 сърца у нас могат да забият отново с помощта на машината. В Европа над 400 000 души умират от сърдечен арест. По данни на Американската сърдечна асоциация случаите в САЩ на внезапно спиране на сърцето са 320 000 на година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.